Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odzvonilo ultradesničarima

Njemačka zabranila najveću neonacističku organizaciju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka je zabranila najveću neonacističku organizaciju HNG koja pruža potporu zatvorenicima s ultradesnim stajalištima te članovima njihovih obitelji, objavilo je njemačko ministarstvo unutarnjih poslova.

To je zadnji korak vlasti u naporima da se ograniči djelovanje radikalnih skupina. Njemačko ministarstvo u priopćenju navodi da ta skupina predstavlja prijetnju društvu i djeluje suprotno njemačkom ustavu.

Sa sloganom 'front iznutra i izvana' HNG nastoji ojačati ultradesna stajališta zatvorenika i motivirati ih da nastave borbu protiv sustava, navodi ministarstvo. 'Više nije prihvatljivo da zatočene ultradesničarske ekstermiste podržava HNG svojim agresivnim stajlištem prema slobodnom demokratskom poretku', kaže se u izjavi ministra unutarnjih poslova Hansa-Petera Friedricha.

'Odbacivanjem demokratske ustavne države i veličanjem nacionalsocijalizma HNG nastoji zadržati ultradesne radikalne kriminalce u svom miljeu', kaže ministarstvo. Skupina je utemeljena 1979. i ima oko 600 članova. Zabrana je izdana nakon policijskih pretraga u kojima su zaplijenjeni materijali vodećih članova skupine širom Njemačke.

Njemačka obavještajna služba ocjenjuje da su radikalne skupine proteklih godina pokušale iskoristiti financijsku krizu za privlačenje većeg broja pristaša iz najpogođenijih i nezadovoljnijih slojeva društva. Njemački Ured za zaštitu ustava opisuje HNG kao rasističku, antisemitsku i revizionističku skupinu koja 'inspiraciju' izvlači iz nacizma. (Hina)

Pročitajte i ovo Rutilus pigus Ribari bijesni Došao u kulinarski program pa ispekao zabranjenu ribu: "Nisam znao, vjerovao sam prijatelju..." Avioni F-35 Tužba protiv Vlade Nizozemski sud zabranio prodaju Izraelu dijelova za jedan od najnaprednijih borbenih aviona

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene