Ilustracija (Foto: AFP)
Ilustracija (Foto: AFP)

Zračni promet u Njemačkoj mogao bi u utorak biti paraliziran zbog štrajkova radnika na sigurnosnim kontrolama u osam zračnih luka, među kojima je i najveća njemačka zračna luka u Frankfurtu, gdje je već otkazano gotovo 500 letova.


"Novi su štrajkovi nužni jer poslodavci nakon štrajkova upozorenja prošlog tjedna nisu reagirali novom ponudom", rekao je predstavnik sindikata Verdi, koji okuplja radnike u javnim službama, Benjamin Rocher.

Osim u najvećoj zračnoj luci u Frankfurtu, gdje je već danas otkazano 470 od 1200 predviđenih letova, štrajkovi upozorenja najavljeni su i za zračne luke München, Hannover, Hamburg, Bremen, Leipzig, Erfurt i Dresden.

Vezani članci Ministar zdravstva Milan Kujundžić (Foto: Matija Habljak/PIXSELL) Zagrebački liječnici podržali eventualni štrajk: "Dogovoreno povećanje plaća su mrvice sa stola" Štrajk medicinskog osoblja (Foto: Dnevnik.hr) Trebate liječniku ili u bolnicu, a čuli ste da bi moglo biti štrajka? Evo što će medicinari i dalje raditi, ali i na što ćete morati čekati

Sindikati za zaposlene u službama koje kontroliraju putnike i prtljagu za svoje zaposlene traže povećanje satnica na 19,50 odnosno 20 eura, sa sadašnjih 14 eura. Poslodavci nude povećanje od 6,5 posto.

Savez Njemačkih zračnih luka (ADV) oštro je kritizirao "štrajkačke ekscese" sindikata koji, prema njihovim riječima, zloupotrebljavaju zračne luke za svoju borbu s poslodavcima.

"Verdi se ponaša potpuno neodgovorno napuhavajući ovaj sukob do nerazumnih razmjera", kritizira ADV te ukazuje na to da će samo sutrašnjim štrajkom biti pogođeno više od 200.000 putnika.

Prošlog tjedna štrajk je pogodio i zračne luke u Berlinu, Kölnu i Düsseldorfu. (Hina)