Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Počinitelji masovnih seksualnih zlostavljanja i pljački prolaznica u novogodišnjoj noći na glavnom željezničkom kolodvoru u Koelnu nisu djelovali prema prethodnom dogovoru, a za eskalaciju je kriva policija koja nije pravovremeno reagirala, proizlazi iz stručnog vještačenja načinjenog po nalogu parlamenta savezne pokrajine Sjeverna Rajna–Vestfalija, čije dijelove u srijedu prenose njemački mediji.


"Velika većina počinitelja u Koeln nije došla s namjerom počinjenja kaznenih djela. Do eskalacije je došlo nakon što je masa primijetila da policija ne reagira na pljačke i seksualna napastovanja žena", stoji u vještačenju uglednog kriminalističkog vještaka Rudolfa Egga, koje je naručio pokrajinski parlament u Duesseldorfu.

Vezani članci Stjepan Kožić Oglasio se zagrebački župan kojeg je ispitala policija: ''Ne mogu se oteti dojmu da je cilj da me se oblati'' Groblje, ilustracija Nekima baš ništa nije sveto: Policija upozorila na što bi trebalo pripaziti ovih dana kada ćete posjećivati groblja

Egg u svom vještačenju, čije dijelove u srijedu prenose njemački mediji, govori o teoriji "razbijenog prozora", koja označava stanje u kojem se počinitelji lakše odlučuju na počinjanje nekog kaznenog djela ako znaju da neće biti otkriveni niti procesuirani.

"Upravo se to dogodilo u Koelnu tijekom novogodišnje noći. Tek kada su počinitelji uvidjeli da policija ne reagira došlo je do eskalacije i masovnog zlostavljanja žena", stoji u stručnoj procjeni.

Koelnsko državno odvjetništvo je zaprimilo oko 1200 prijava zbog kaznenih djela počinjenih u novogodišnjoj noći. Od toga preko 500 otpada na seksualne delikte.

Dosad je svega nekoliko počinitelja osuđeno zbog događaja u novogodišnjoj noći. Počinitelji su gotovo isključivo migranti iz područja sjeverne Afrike, a među njima je bilo i mnogo onih koji su tijekom 2015. kao izbjeglice stigle u Njemačku.

U vještačenju se nadalje zaključuje kako se ne može polaziti od toga da se nekoliko stotina počinitelja planski okupilo na glavnom kolodvoru u Koelnu, nego da je do okupljanja došlo spontano prethodnim dogovorima preko društvenih mreža.

Kompletno izvješće, koje je Egg danas predstavio posebnom povjerenstvu pokrajinskog parlamenta, bit će predstavljeno na jednoj od sjednica tijekom listopada.

Događaji u novogodišnjoj noći u velikoj mjeri su utjecali na društvenu percepciju stranaca posebice izbjeglica, kojih je tijekom prošle godine u Njemačku, prema posljednjim procjenama, pristiglo oko 830.000. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju