Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Većina počinitelja seksualnih delikata koji su se desili u novogodišnjoj noći u Koelnu i drugim gradovima Njemačke nikada neće biti privedeni pravdi, proizlazi iz izvješća Njemačkog saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA), a kako prenose mediji u ponedjeljak.


'Mi moramo poći od toga da mnoga od ovih kaznenih djela nikada neće biti kažnjena', rekao je šef njemačke policije Holger Muench zajedničkom istraživačkom timu dnevnika Sueddeutsche Zeitung i javnih servisa NDR i WDR.

Vezani članci Ilustracija Vožnja iz noćne more: Muškarac u vlaku teško ozlijedio 17-godišnju djevojku Ilustracija Njemačkoj prijeti kaos u javnom prijevozu: "Bit će ozbiljnih kašnjenja"

Prema izvješću BKA, koji je djelomice pružen na uvid novinarima ovih medija, u novogodišnjoj noći je zabilježeno oko 900 seksualnih kaznenih djela ali je dosad izvršena istraga tek nad 120 počinitelja. Prema procjenama BKA u seksualnim napadima na žene u novogodišnjoj noći sudjelovalo je preko 2.000 počinitelja, porijeklom uglavnim iz sjevernoafričkih zemalja poput Tunisa, Maroka i Alžira.

Dosad su osuđena samo četiri počinitelja i to uvjetno. Najveće prepreka pri rasvjetljavanju ovih djela je nemogućnost sigurnog prepoznavanja počinitelja od strane žrtava. Mnoge žene ne mogu sa sigurnošću utvrditi tko je počinitelj jer se radilo o većim grupama muškaraca.

Kod počinitelja se uglavnom radi o osobama koje su posljednjih nekoliko godine došle u Njemačku kako bi ovdje podnijele zahtjev za azilom. No među njima gotovo da i nema građana Sirije koji su stigli s glavnim izbjegličkim valom u drugoj polovici 2015.

Kao reakcija na događaje u novogodišnjoj noći, Njemačka je nedavno pooštrila i zakon o seksualnom nasilju tako da je ubuduće kažnjivo i seksualno napastovanje počinjeno u grupama a kazna će se odnositi na pripadnike cijele grupe iz koje je počinjeno kazneno djelo. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju