Cijepljenje (Foto: Getty Images)
Cijepljenje (Foto: Getty Images)

Njemački ministar zdravstva Jens Spahn (Kršćansko-demokratska unija CDU) planira zakon koji bi novčanim kaznama od 2500 eura sankcionirao roditelje koji svoju djecu ne cijepe protiv ospica, prenosi dnevnik Bild u nedjelju.


Naš je cilj spriječiti da se djeca zaraze ospicama. I zato bi sva djeca u vrtićima i školama morala imati potvrdu o cijepljenju“, rekao je Spahn u razgovoru za Bild am Sonntag.

Za roditelje koji ne budu poštivali ovaj zakon predviđene su novčane kazne od 2500 eura te zabrana dolaska djece u vrtiće.

Isključenje djece sa školske nastave nije moguće zbog školske obveze.

Roditelji djece koja se već nalaze u vrtićima i školama imaju vremena u roku od godine dana predočiti potvrdu o cijepljenju.

„Svi roditelji moraju biti sigurni da im djecu neće zaraziti druga djeca“, objasnio je ministar zdravstva nedjeljnom izdanju dnevnika Bild.

Prema statistikama Epidemiološkog instituta Robert Koch, 93 posto djece u Njemačkoj je cijepljeno protiv ospica. Za iskorjenjivanje ove bolesti je, prema stručnjacima, potrebna kvota od 95 posto.

„Ja želim iskorjeniti ospice. Ali 95 posto ne možemo ostvariti bez obzira na sve kampanje i apele. Zato moramo posegnuti za ovim mjerama“, rekao je Spahn koji, s obzirom na suglasnost stranaka vladajuće demokršćansko-socijaldemokratske koalicije glede ovog pitanja, računa s brzom parlamentarnom procedurom donošenja zakona.

Posljednjih mjeseci u više dijelova Njemačke su bile zatvarane škole i vrtići zbog velikog broja djece zaražene ospicama. Cijepljenje u Njemačkoj dosad nije bilo obvezatno nego na dobrovoljnoj bazi. (Hina) 

Vezani članci Policija zaustavlja (Foto: Dnevnik.hr) Stupio na snagu stroži zakon: ''Ja prvi ne bih platio pet tisuća kuna kazne, nego bih išao u zatvor'' Prometna policija/Ilustracija (Foto: Dnevnik.hr) Novi zakon stupio na snagu, kazne se penju u nebesa. Evo koliko će vas stajati prekršaji u prometu