Njemački sud odbio registraciju transseksualke kao druge majke (Foto: AFP)
Njemački sud odbio registraciju transseksualke kao druge majke (Foto: AFP) Foto: Afp

Transseksualna žena koja je spermom što ju je pohranila u banku prije promjene spola iskoristila da bi dobila dijete sa svojom partnericom ne može se zakonski registrirati kao majka djeteta, odlučio je u četvrtak njemački sud.


Savezni sud pravde odbacio je žalbu transseksualke koja se željela registrirati kao druga majka djeteta rođenog 2015.

Vezani članci Ivana petrović Laschet ili Scholz? Ivana Petrović analizira sutrašnje izbore u Njemačkoj i otkriva na koga bi se kladila Olaf Scholz (Foto: AFP) Love se posljednji glasovi, a kandidati imaju predizborne nastupe uči izbora: Trostrana koalicija, ali tko će u njoj biti?

Sud je odlučio da se zakonskom majkom može smatrati samo žena koja je rodila dijete.

Suci su u rujnu prošle godine donijeli sličnu presudu u slučaju transseksualnog muškarca koji je rodio dijete i želio se registrirati kao zakonski otac.

U presudi dosenesnoj u četvrtak, naveli su da, iako prava i obveze transseksualnih osoba ovise o njihovu novom spolu, zakonski odnos s djecom ostaje nepromijenjen.

Njemački je ustavni sud u studenome 2017. presudio u korist uvođenja trećeg spola za ljude koji se ne identificiraju ni kao muškarci ni kao žene ili su rođeni kao anatomski dvospolci. (Hina)