Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvat kojeg se smatra jednim od čelnika lanca krijumčara droge i koji uhićen u u okolici Frankfurta u koordiniranoj akciji više europskih policija, mogao bi iz Njemačke biti izručen talijanskom pravosuđu.


Hrvat Stjepan Prnjat (36) uhićen je u Hofheimu blizu Frankfurta i jedna je od tri osobe uhićene u Njemačkoj u okviru operacije u kojoj je u šest europskh država uhićeno nekoliko desetaka osoba, navodi agencija dpa, pozivajući se na glavnu državnu odvjetnicu u Frankfurtu Doris Moeller-Scheu. Iako njemački izvori ne navode njegovo ime, radi se nedvojbeno o Stjepanu Prnjatu koji je u Njemačkoj uhićen ne temelju talijanske tjeralice.

Vezani članci Uhićen mladić, ilustracija Razbijena skupina trgovaca drogom: Prilikom privođenja jednom muškarcu pozlilo, hitno prebačen u bolnicu - "Pred očima mi se sin gasio!" Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga Nakon velike zapljene kokaina u Dubrovniku: ''Zločinačke organizacije traže druge ulazne luke prema tržištu Europe"

Čelnici USKOK-a i hrvatske policije na konferenciji za tisak su u srijedu objavili da je međunarodnoj akciji pod nazivom "Kolovoz" otkrivena skupina krijumčara kokaina kojoj je na čelu bio Riječanin Stjepan Prnjat. 

Lanac, koji je drogom opskrbljivao zapadnoeuropsko i
hrvatsko narko tržište, razbijen je u suradnji s istražiteljima iz
Italije, Njemačke, Austrije i Luksemburga.

U akciji je do sada uhićeno 10 hrvatskih državljana, među kojima i 36-godišnji Prnjat koji je uhićen u Frankfurtu u utorak ujutro. 

Za Prnjatom je tjeralicu raspisala i Hrvatska.

Tiskovnu konferenciju u petak su u Trentu održali i predstavnici talijanske policije i financijske straže. 

Tamo je rečeno kako je međunarodna organizacija krijumčara droge bila je sastavljena od hrvatskih, albanskih i građana drugih zemalja s područja bivše Jugoslavije i krijumčarila je drogu iz Turske i Južne Amerike u Italiju i druge europske zemlje. 

Međunarodna akcija europskih policija, kako su rekli Talijani, imala je svoj početak je prije dvije i pol godine kada je na austrijsko-talijanskom graničnom prijelazu, u nadležnosti tužiteljstva u Trentu, zaustavljena pošiljka kokaina namjenjena talijanskom tržištu.