Obavijesti Video Pretražite Navigacija
S devet mjeseci

Njemačka skratila vojni rok na šest mjeseci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački parlament Bundestag usvojio je glasovima vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije na sjednici skraćenje vojnog roka s devet na šest mjeseci.

Njemački ročnici će tako ubuduće služiti šest mjeseci s mogućnošću dragovoljnog produžetka u sklopu profesionalne vojske do 23 mjeseca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Svečano prisegnuli Vrhunski sportaši prisegnuli na dragovoljno služenje vojnoga roka Slika nije dostupna Od 1. siječnja Srbija ukida vojni rok: Ostaje 25 tisuća vojnika

Mladići koji se odluče za civilno služenje vojnog roka moći će svoju službu produžiti na devet mjeseci. To je učinjeno kako bi bio spriječen manjak osoblja u karitativnim službama, bolnicama i staračkim domovima gdje ročnici u pravilu služe civilni rok.

Protiv ove odluke glasovala je parlamentarna oporba. Stranke Ljevice i Zelenih zalažu se za potpuno ukidanje služenja vojnog roka. Socijaldemokratska stranka Njemačke zalaže se za model dragovoljnog služenja. Oporba vladajućoj koaliciji predbacuje ishitreno prihvaćanje reforme koja je ionako samo prijelazno rješenje.

Naime unutar vladajuće koalicije se vode rasprave o potrebi potpunog ukidanja obveze služenja vojnog roka. Ministar obrane Karl Theodor zu Guttenberg (Kršćansko socijalna unija - CSU) smatra da vojna obveza u sadašnjem obliku iz financijskih razloga više nije održiva. On se isto tako zalaže da se, u cilju postizanja uštede, Bundeswehr smanji za 40.000 profesionalnih vojnika.

Skraćenje vojnog roka je i unutar same vladajuće koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel sporno. Liberalno demokratska stranka se zalaže za potpuno ukidanje vojne obveze i smatra da je šestomjesečni vojni rok ‘skup i neučinkovit’. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene