Globalna savjetnička tvrtka McKinsey dobila je od njemačke vlade preko 20 milijuna eura za savjetničke usluge u rješavanju izbjegličke krize, javlja Spiegel Online u subotu.


"Od samog početka izbjegličke krize McKinsey je vladine službenike savjetovao u rješavanju logističkih problema oko smještaja i registracije izbjeglica i za te usluge do danas primio više od 20 milijuna eura", piše Spiegel Online pozivajući se na podatke Saveznog ureda za migracije i izbjeglice (Bamf).

Isti izvor navodi kako državne službe i dalje koriste usluge McKinseya na savladavanju izbjegličke krize s time što se sad više ne radi o rješavanju problematike njihovog zbrinjavanja i registracije nego procesa protjerivanja onih izbjeglica koje nemaju pravo na ostanak u Njemačkoj.

Samo za savjete o tomu kako protjerati neželjene useljenike McKinsey je dosad od Bamfa primio 1,86 milijuna eura.

Spigel Online piše i o zanimljivom početku suradnje vlade i McKinseya u svezi s izbjegličkom krizom.

"Na početku krize McKinsey je Njemačkoj vladi poklonio savjetničke usluge u vrijednosti od milijun eura ali je u mjesecima nakon toga zaradio višestruko", piše Spiegel Online.

Ova globalna savjetnička tvrtka, čije je njemačko sjedište u Duesseldorfu, tvrdi da nikada nije radila besplatno nego da je početni angažman "bio dio ukupnog dogovora" i "neka vrsta popusta".

Prosječno je jedan radni dan djelatnika McKinseya državu stajao 2.700 eura.

Prema statističkim podacima za tekuću godinu, izbjeglica mjesečno državu stoji oko 1.000 eura. (Hina)