Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Moraju ispuniti uvjete

Njemačka: Ruski povratak u G8 ovisi o ukrajinskom primirju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier rekao je u srijedu da skupina ministara G7 želi da Rusija ispuni uvjete potrebne da ponovno postane dio proširene skupine G8.

Nakon sastanak ministara sedam najrazvijenijih zemalja G7 u Luebecku Steinmeier je rekao kako za to Rusija mora provoditi ugovor o prekidu vatre u Ukrajini. Ruska uloga u ukrajinskoj krizi razlog je zbog kojega G7 više ne poziva ruskoga predstavnika na svoje sastanke.

Pročitajte i ovo Ilustracija Već se događalo Rusija bombardirala Rusiju! "Vojska je sve morala uništiti na licu mjesta" Milorad Dodik Sigurnosni forum Dodik ponovo u Rusiji: Pogledajte s kim se prvo susreo

Zapadne sankcije Rusiji mogu se ukinuti tek kad Moskva ispuni sve odredbe dogovora o prekidu vatre potpisanog u veljači u Minsku i kad bude poštovala ukrajinski suverenitet, rekli su ministri vanjskih poslova G7.

Ministar se oglušio na pozive da na summit G7 pozove Putina

"G7 naglašava blisku vezu između pune provedbe sporazuma iz Minska i međunarodnih sankcija", rekli su ministri u zajedničkom priopćenju na završetku svojega sastanka u njemačkom gradu Luebecku.

"Sankcije nisu cilj same sebi; njihovo trajanje treba jasno vezati uz cjelovitu provedbu sporazuma iz Minska od strane Rusije i njezinog poštivanja suvereniteta Ukrajine", navodi priopćenje.

Oni su pozdravili i okvirni dogovor šest sila o rješenju nuklearnog spora s Iranom, ali su pozvali Teheran da surađuje s agencijom Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju (IAEA).

"Pozivamo Iran da u potpunosti surađuje s IAEA u verifikaciji iranskih nuklearnih aktivnosti te da rješava sva otvorena pitanja, među ostalima i pitanja koja imaju moguću vojnu dimenziju", kaže se u priopćenju izdanome nakon sastanka G7. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene