Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka vlada prihvatila je zakon koji predviđa oštrije sankcioniranje sklapanja prisilnih brakova kao i stroži odnos prema strancima koji odbijaju mjere koje služe boljoj integraciji u njemačko društvo.


'Prisilni brakovi su i u Njemačkoj ozbiljan problem koji mora biti zakonski reguliran', rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Lothar de Maziere. Do sada je prisiljavanje na sklapanje braka pravno bilo karakterizirano kao teži oblik prisile. Novom zakonskom regulacijom prisiljavanje na sklapanje braka dobiva status zasebnog kaznenog djela, za što je predviđena zatvorska kazna do pet godina.

Vezani članci Hrvatski političari izgubljeni u prijevodu Izgubljeni u prijevodu: Prisjetite se legendarnih izjava naših političara na stranim jezicima Andrej Plenković Plenković uhićene pozvao na kavu, a iako tvrdi da Milanovića nije gledao: ''Mislio sam da to govori ruski dužnosnik''

>> Merkel: Multikulturalizam u Njemačkoj je propao

De Maziere je objasnio kako je prisilno sklapanje braka bilo dugi niz godina tolerirano kao 'tradicija drugih kultura'. 'Tomu treba stati na kraj', rekao je ministar.

U Njemačkoj je, posebice kod migranata iz tradicionalnih sredina poput Turske te Bliskog i Srednjeg istoka, prisutna praksa dogovorenih sklapanja brakova. Osim slučajeva u kojima obitelj migranata koja živi u Njemačkoj traži bračnog partnera u zemlji porijekla, postoji i sklapanje brakova u obrnutom smjeru kada, mahom djevojke, bivaju prisilno udavane u obitelji u zemlji porijekla. Za takve osobe novi zakon predviđa mogućnost povratka i u slučaju da su izgubile boravišni status u Njemačkoj.

Njemačka vlada na istoj sjednici je pooštrila i dio zakona o useljevanju koji se odnosi na tzv. integracijske tečajeve koji su obvezni za sve novopridošle strance. Uredi za strance ubuduće će produžetak boravišne dozvole uvjetovati redovitim sudjelovanjem na integracijskim tečajevima na kojima se, između ostalog, uči i njemački jezik. Neodazivanje na tzv. integracijske tečajeve, na kojima se učio jezik i stjecala elementarna znanja u njemačkom društvu i kulturi, do sada nije bilo ni na koji način sankcionirano. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju