Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka policija priopćila je u srijedu da je u velikoj akciji protiv krajnje desne internetske radijske postaje Widerstand Radio (Radio Otpor) uhitila 22 osobe osumnjičene za širenje neonacističke ideologije.


U operaciji u koju je bilo uključeno oko 270 djelatnika policije, policija je pretražila 22 lokacije u 10 od 16 njemačkih saveznih država i zaplijenila veći broj računala i telefona, priopćio je Savezni kriminalistički ured (BKA).

Vezani članci USKOK, ilustracija Policija i USKOK upali na zagrebački Trgovački sud, uhićen sudac Kovačić: Stečajne dužnike oštetili za 30 milijuna kuna Logor smrti Stutthof Štićenica doma za starije (95) optužena za nacističke zločine, a sudi joj - sud za maloljetnike

Postaja se mogla čuti 24 sata dnevno u cijelom svijetu a emitirala je preko servera u Sjedinjenim Državama, priopćio je BKA. Slušatelji bi se na radijskoj internetskoj stranici registrirali pod lažnim imenom i adresom u zapadnonjemačkom gradu Dortmundu, dodaje BKA.

'Istraga je snažna naznaka ljudima drugih krajnje desnih internetskih radijskih postaja da će se širenje pjesama s krajnje desnim i ksenofobičnim tekstovima progoniti čak i na internetu', rekao je čelnik BKA Joerg Ziercke.

S još jednom osobom koja nije uhićena u srijedu broj ukupno osumnjičenih je 23, rekla je glasnogovornica BKA. Svi osumnjičeni su Nijemci u dobi od 20 do 37 godina, dodala je.

Državni tužitelji u Koblenzu istražuju 23 sumnje u stvaranje zločinačke organizacije, poticanje rasne mržnje i druge zločine, rekla je BKA. Internetska stranica radio postaje od prošle godine je, kako izgleda, zabilježila 135.000 posjeta, rekao je Ziercke. (Hina)