Njemačka interventna policija (Foto: AFP)
Njemačka interventna policija (Foto: AFP) Foto: Afp

Njemačka policija priprema se za novo okupljanje prosvjednika ekstremne desnice u istočnonjemačkom gradu Chemnitzu u četvrtak, nakon što su prethodna dva okupljanja završila sukobima i napadima na strance.


Krajnje desna skupina Pro Chemnitz napisala je na Facebooku, gdje imaju 18 tisuća pratitelja, da će organizirati prosvjed u četvrtak u 18,00 sati blizu lokalnog stadiona.

Vezani članci Policija, ilustracija Pijan mlatio ženu pred djecom: Šakom i nogom udarao suprugu po glavi i tijelu, prijetio da će ju ubiti i zapaliti kuću Prosvjed Sindikata Preporod pod nazivom \'\'Koronaškola\'\' Sindikat hrvatskih učitelja protiv prosvjeda u Zagrebu: ''Naš izbor je dijalog''

Policijska u Saskoj, njemačkoj saveznoj državi u kojoj se nalazi Chemnitz, zatražila je podršku od savezne policije, rekla je glasnogovornica ministarstva unutarnjih poslova.

Savezna policija bila je na udaru kritika nakon prosvjeda u ponedjeljak gdje je manje od 600 policajaca držalo red na prosvjedu na kojem je bilo 7.000 ljudi.

Policija je vodenim topovima pokušala rastjerati prosvjednike krajnje desnice i ljevice koji su se sukobili.

U isto vrijeme kada će se održati i prosvjed u četvrtak, regionalni premijer Saske i gradonačelnik Chemnitza organizirat će javni forum kako bi razgovarali o izgredima koji traju od vikenda.

Ubojstvo nožem 35-ogodišnjeg Nijemca, za koje se sumnjiče jedan Sirijac i jedan Iračanin, na uličnom festivalu rano u nedjelju izazvao je spontano okupljanje isti dan i mnogo veći prosvjed u ponedjeljak kada su nasumično napadani i stranci.

Tužiteljstvo je objavilo da se dvojica mladića, starih 22 i 23 godine, čiji identitet nije objavljen, sumnjiče da su nakon "verbalne prepirke" "bez opravdanja, žrtvi u više navrata nanijeli ozljede ubodima noža".

Nasilje je dodatno pojačala informacija na društvenim mrežama da je Nijemac branio jednu ženu od tražitelja azila. Policija je te navode opovrgnula. (Hina)