Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka je odahnula. Stručne službe ukinule su zabranu konzumacije krastavaca, rajčice i zelene salate. Tvrde da su izvor epidemije izazvane bakterijom Escherichijom Coli - klice. Svega nekoliko sati nakon objave, salate su ponovno postale omiljeni dodatak na menijima restorana.


Salate sa svježim povrćem ponovno su popularne u njemačkim restoranima. Tjednima su Nijemci strahovali od zelene salate, rajčica i krastavaca, misleći da se u njima skriva smrtonosna Escherichija Coli.

Vezani članci Slika nije dostupna Optimizam oko smrtonosne bakterije: Najgore je već prošlo Slika nije dostupna EHEC uzeo 25. žrtvu, izvor zaraze i dalje misterij

'Danas sam prvi put ponovno okusila salatu. Trenutačno ne bih jela klice, ali salata je sada u redu', kazala je Sabine Hagendorf, gošća jednog restorana u Hamburgu.

Klice su, naime, najnoviji krivac za epidemiju koja se proširila sjeverom Njemačke. Tvrdnje stručnjaka brzo su se odrazile na svakodnevni život. Sada su klice nepoželjan sastojak jela. 'Čim je objavljena vijest o klicama, počeli su nas zvati zabrinuti gosti. S menija smo maknuli sve što ima veze s klicama', kazao je šef restorana u Hamburgu Klaus Huebsch.

Preplašeni Nijemci ne žele riskirati. Zaraza opasnom bakterijom do sada je odnijela 33 života, a oboljelih je više od 3.000. 'Epidemija nije završena. Broj novooboljelih pada, ali još uvijek ih ima', rekao je Reinhard Burger s Instituta Robert Koch.

Panika oko Escherichija Coli ipak jenjava. Vidljivo je to i na hamburškoj tržnici, koja je jutros bila krcata. 'Čim su ukinuli zabranu, kupci su se vratili na tržnicu. Sada ponovno kupuju sve što požele', kazao je prodavač Wolfgang Sannmann.

No, minuse izazvane strahom od bakterije, europski poljoprivrednici dugo će zbrajati. Gube više od 400 milijuna eura na tjedan.