Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20 godina od pada komunizma

Njemačka obilježila obljetnicu prosvjeda protiv komunizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka u petak mnogobrojnim svečanostima u Leipzigu obilježava 20. obljetnicu prvih mirovnih prosvjeda u ovom gradu, koji su prethodili padu Berlinskog zida a čime je omogućeno ujedinjenje dviju njemačkih država godinu dana kasnije.

'9. listopada 1989. uči nas da demokracija, pravednost i sloboda nije nešto što dolazi samo od sebe nego da je to dobro za koje se svakodnevno treba boriti', rekao je okupljenima u leipziškoj koncertnoj dvorani njemački predsjednik Horst Koehler. On je upozorio na to da su događaji koji su se prije 20 godina zbili u Leipzigu bili 'demokracija stvarana od građana kojiu su svoju sudbinu uzeli u svoje ruke'. Njemački predsjednik tom je prilikom pozvao građane Njemačke da 'žive svoju demokraciju' i to angažmanom u različitim društvenim organizacijama. On je tom prilikom ukazao na sve rašireniju pojavu povlačenja građana iz javnog života te posebice pad broja građana koji izlaze na izbore. 'Tko drugima ostavlja da odlučuju u njegovo ime, taj drugima prepušta i svoju budućnost', zaključio je Koehler.

Pročitajte i ovo Drvo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo Nije mu bilo spasa Smrt u šumi: Stablo palo na muškarca i na mjestu ga ubilo Pad helikoptera u Norveškoj Tragedija u Norveškoj Tijekom misije potrage i spašavanja srušio se helikopter: Jedna osoba poginula, petero ozlijeđeno

Njemačka kancelarka Angela Merkel, i sama bivša građanka Njemačke demokratske republike, 9. listopada je okarakterizirala kao 'veliki i sretan dan u njemačkoj povijesti'. 'Ovo je veliki dan za građane Leipziga i sve građane DRNj-a jer je na taj dan započela mirna revolucija', rekla je Merkel u Leipzigu. Prije podne u Leipzigu je i postavljeno zvono koje će svaki ponedjeljak u 18.35 sati zvoniti u znak sjećanja na početak mirne revolucije. Mirovni prosvjedi na kojima se 9.listopada 1989. okupilo više od 70.000 prosvjednika označili su početak društvenih promjena u tadašnjoj Demokratskoj Republici Njemačkoj koji su prvo rezultirali promjenama u partijskom vrhu i padom Berlinskog zida 9. studenog te naposljetku ujedinjenjem dviju njemačkih država godinu dana kasnije. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene