Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka: Neonacistički napad na židovski spomenik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radikalno desni aktivisti uništili su jučer uvečer u Frankfurtu na Odri, na dan tijekom kojeg se Njemačka prisjeća na tzv. Kristalnu noć, kada je 1938. započeo otvoreni progon europskih Židova, spomenik koji stoji na mjestu gdje se do 1938. nalazila gradska sinagoga.

Dvadesetak neonacista je nedugo nakon završetka komemoracije održane na spomen području sinagoge u središtu grada, uništilo vaze, porazbacalo položene vijence i ostale elemente spomenika, a dolazak policije popratilo glasnim uzvikivanjem nacističkog pozdrava "Sieg Heil". 

Pročitajte i ovo Ilustracija U Velikoj Britaniji Židovi na udaru: ''Mi smo snažni i otporni, no eksplozija mržnje protiv naše zajednice je apsolutna sramota'' Spomenik voljenom automobilu - 3 Svi ga imali Imoćani na ulazu u grad postavljaju neobičan spomenik: Desetljećima je to bio simbol uspjeha

Prema izjavama nekih očevidaca, neonacisti su i urinirali po
kamenu koji obilježava mjesto gdje se nekad nalazila frankfurtska sinagoga.

Kako je policija priopćila, uhićeno je 16 osoba između 15 i 24 godine starosti, a radi se o "dobro poznatim" pripadnicima neonacističke scene u ovom istočnonjemačkom gradu.

Državno odvjetništvo pokrenulo je istragu, između ostalog i zbog pokazivanja protuustavnih simbola za što je u Njemačkoj predviđena kazna do tri godine zatvora.

Premijer savezne pokrajine Brandenburg Matthias Platzek izrazio šokiranost jučerašnjim činom neonacista.

"Tko se na ovaj način odnosi prema žrtvama holokausta pokazuje da nije ništa naučio iz najveće katastrofe u njemačkoj povijesti", izjavio je Platzek.

Predsjednik stranke Ljevice Lothar Bisky zatražio je "brzo i osjetno" kažnjavanje počinitelja.

"Država mora pokazati da se ne da vući za nos od neonacista", smatra Bisky.

U ostatku Njemačke, gdje su se također očekivali ispadi neonacista, nisu zabilježeni veći izgredi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene