Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Prvosvibanjski prosvjedi u Njemačkoj, posebice u Hamburgu i Berlinu, završili su u noći s četvrtka na petak dosad najtežim neredima i sukobima lijevih i desnih ekstremista s policijom, u kojima pedesetak osoba ozlijeđeno, a počinjena je i znatna materijalna šteta.


Najteži sukobi izbili su u Hamburgu kada se manja skupina ekstremnih ljevičara izdvojila iz skupine od oko 7000 mirnih prosvjednika koji su prosvjedovali protiv mimohoda 1500 desnih ekstremista, te je napala policiju koja je pokušavala odvojiti dva prosvjeda. U sukobima s policijom je ozlijeđeno najmanje 20 policajaca, a oko 250 prosvjednika je zadržano u pritvoru.

Vezani članci Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4 Prosvjednici u Hong Kongu ne poštuju zabranu nošenja maske Vilim Ribić iz Matice hrvatskih sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Sindikalist Ribić: "Ako skupimo potpise i Vlada ne raspiše referendum, poslat ćemo ljude na ulicu"

U neredima je zapaljeno nekoliko desetaka automobila i kontejnera za smeće, a požar je podmetnut i u jednom skladištu automobilskih guma, koji do petka poslijepodne još uvijek nije bio ugašen.

I u Bremenu, Nuernbergu i Berlinu je došlo do sukoba između pripadnika lijeve scene i policajaca koji su štitili ekstremno desna okupljanja. U Berlinu je skupina lijevih ekstremista napala predsjednika berlinske policije, koji se spasio nakon dolaska pojačanja.

Hamburški pokrajinski ministar za unutarnje poslove Udo Nagel žestoko je kritizirao odluku suda koji je u srijedu poništio planove policije za strogim odvajanjem desnih i lijevih prosvjeda. To je, prema mišljenju Nagela i predsjednika Sindikata njemačke policije Konrada Freiberga, dovelo do nepotrebne eskalacije.

'Suci su svojom neodgovornom odlukom ugrozili sigurnost ne samo policajaca, nego i običnih građana', rekao je Nagel.

U berlinskoj četrti Kreuzberg, koja je poznata po tradicionalnim prvosvibanjskih neredima lijevih ekstremista, uhićeno je nekoliko desetaka prosvjednika zbog bacanja zapaljivih predmeta, stolica i bicikala na policiju.