Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka: Najteži prvosvibanjski izgredi dosad

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvosvibanjski prosvjedi u Njemačkoj, posebice u Hamburgu i Berlinu, završili su u noći s četvrtka na petak dosad najtežim neredima i sukobima lijevih i desnih ekstremista s policijom, u kojima pedesetak osoba ozlijeđeno, a počinjena je i znatna materijalna šteta.

Najteži sukobi izbili su u Hamburgu kada se manja skupina ekstremnih ljevičara izdvojila iz skupine od oko 7000 mirnih prosvjednika koji su prosvjedovali protiv mimohoda 1500 desnih ekstremista, te je napala policiju koja je pokušavala odvojiti dva prosvjeda. U sukobima s policijom je ozlijeđeno najmanje 20 policajaca, a oko 250 prosvjednika je zadržano u pritvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Važan apel građanima Smijeh je lijek, ali...: ''Neka vas 1. travnja ne potakne na šale koje mogu postati dezinformacije'' Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4 Vraćeni kolonijalni zakoni Prosvjednici u Hong Kongu ne poštuju zabranu nošenja maske

U neredima je zapaljeno nekoliko desetaka automobila i kontejnera za smeće, a požar je podmetnut i u jednom skladištu automobilskih guma, koji do petka poslijepodne još uvijek nije bio ugašen.

I u Bremenu, Nuernbergu i Berlinu je došlo do sukoba između pripadnika lijeve scene i policajaca koji su štitili ekstremno desna okupljanja. U Berlinu je skupina lijevih ekstremista napala predsjednika berlinske policije, koji se spasio nakon dolaska pojačanja.

Hamburški pokrajinski ministar za unutarnje poslove Udo Nagel žestoko je kritizirao odluku suda koji je u srijedu poništio planove policije za strogim odvajanjem desnih i lijevih prosvjeda. To je, prema mišljenju Nagela i predsjednika Sindikata njemačke policije Konrada Freiberga, dovelo do nepotrebne eskalacije.

'Suci su svojom neodgovornom odlukom ugrozili sigurnost ne samo policajaca, nego i običnih građana', rekao je Nagel.

U berlinskoj četrti Kreuzberg, koja je poznata po tradicionalnim prvosvibanjskih neredima lijevih ekstremista, uhićeno je nekoliko desetaka prosvjednika zbog bacanja zapaljivih predmeta, stolica i bicikala na policiju.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene