Obavijesti Video Pretražite Navigacija
50 milijardi eura

Brže se približava cilju: Njemačka najavila povećanje izdataka za obranu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka će u sljedećoj godini povećati svoje obrambene izdatke na oko 1,4 posto BDP-a, čime se brže od najavljenog približava cilju od dva posto izdvajanja za obranu, javila je u ponedjeljak Njemačka novinska agencija (dpa) pozivajući se na izvore u Bruxellesu.

Berlin je, desetak dana uoči samita NATO-a u Londonu, stožeru NATO-a u Bruxellesu dostavio procjene za 2020. iz kojih proizlazi da će za svrhe obrane odvojiti ukupno 50,25 milijardi eura, što je oko 1,42 posto BND-a. To je porast od 6,2 posto u usporedbi s tekućom godinom.

Pročitajte i ovo Sretni dobitnik pogodio sve brojeve i osvojio više od 30 milijuma eura Čestitke! Sretni dobitnik pogodio sve brojeve i osvojio više od 30 milijuna eura Boris Pistorius, njemački ministar obrane Ukrajina, kamen spoticanja Iz Njemačke stigla reakcija na Macronovu kritiku: "Rasprava oko toga tko je kukavica ne donosi nam ništa"

Kako javlja dpa, njemačko ministarstvo obrane je još sredinom ove godine procjenjivalo kako izdaci 2020. neće premašivati iznos od 50 milijardi eura.

Stožer NATO-a je od zemalja članica zatražio procjene izdataka za sljedeću godinu dostave uoči sastanka na vrhu NATO-a u Londonu početkom prosinca, kako bi se okončali sukobi unutar NATO-a o raspodjeli troškova. Cilj članica NATO-a je izdvajanje za obranu od 2 posto BDP-a.

Rasprava o raspodjeli troškova unutar NATO-a razvila se nakon dolaska američkog predsjednika Donalda Trumpa na vlast. On je zaprijetio izlaskom SAD-a iz NATO-a ne poveća li se izdvajanje saveznika za obranu te posebice okrivljavao Berlin da premalo izdvaja u obrambene svrhe. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene