Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Njemačka: Ipak kazne za manipuliranje na kladionicama i utakmicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Optuženi za manipuliranje utakmicama njemačke savezne nogometne lige i prijevare na kladionicama, među kojima su i hrvatski državljani braća Šapina, ipak će morati odslužiti svoje kazne, odlučio je u petak Vrhovni savezni sud u Leipzigu.

"Ono što su optuženi radili ne može se drugačije nazvati nego prijevarom", obrazložio je svoju presudu predsjedavajući 5. senata Vrhovnog suda Clemans Basdorf. Sudac smatra da su se okrivljeni prilikom oklada koristili informacijama koje su bile plod nelegalnih radnji.

Pročitajte i ovo Ilustracija lažni oglasi Naši poznati znanstvenici i liječnici žrtve su krađe identiteta: Potpuno su nemoćni Slika nije dostupna Namještanje utakmica Neočekivano: Šapina pušten uz jamčevinu

"Nogomet je u Njemačkoj vrlo važna stvar na koju je usredotočena pažnja javnosti te ju kao takvu treba i tretirati", zaključio je Basdorf.

Vrhovni savezni sud u Leipzigu potvrdio je današnjom presudom odluku suda u Berlinu, koji je braću Šapina te još nekoliko sudionika skandala, među kojima je najistaknutiji nogometni sudac Robert Hoyzer, osudio na zatvorske i novčane kazne.

Na početku revizijskog procesa prije dva tjedna javnost je iznenadio zahtjev državnog tužitelja Hartmuta Schneidera koji je za sve okrivljene tražio oslobađajuću presudu. On je to obrazložio tvrdnjom da optuženi nisu počinili krivično djelo prijevare nego je njihovo djelovanje opisao kao "lupeštvo".

Hrvatski ugostitelji, Ante, koji je osuđen na dvije godine i jedanaest mjeseci, te Milan i Filip Šapina, koji su uvjetno osuđeni na godinu odnosno godinu i četiri mjeseca zatvora, manipulirali su, prema prvostupanjskoj presudi, preko sudaca Roberta Hoyzera i Dominika Marksa, nogometnim utakmicama Bundeslige te su tako preko zarada na kladionicama državne sportske kladionice oštetili za preko dva milijuna eura.

Hoyzer, koji je za "usluge" suđenja po narudžbi primao novčane poklone od braće Šapina, osuđen je na dvije godine zatvora, dok je Marks kažnjen novčanom kaznom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene