Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka političarka traži da se policiji dopusti da puca na imigrante. I dok je njezin prijedlog naišao na oštre osude javnosti, stranka je stala iza nje.


Frauke Petry, 40-godišnja predsjednica njemačke euroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD), izazvala je lavinu reakcija kada je proteklog vikenda u Hanoveru, na političkom skupu, izašla sa svojim kontroverznim prijedlogom.

'Policija mora spriječiti ilegalni ulazak imigranata iz Austrije u Njemačku. I ako je potrebno, trebaju koristiti i oružje. To nalaže i zakon. Ni ja to ne želim, ali korištenje oružane sile moglo bi biti krajnja opcija i spas', kazala je Petry.

To je do sada najekstremniji politički odgovor na politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama koju provodi kancelarka Angela Merkel. U Njemačku je u 2015. ušlo 1,1 milijun imigranata. Istraživanje javnog mnijenja u Njemačkoj prošlog tjedna pokazalo je da 40 posto Nijemaca želi da Merkel odstupi.

S druge strane, desničarska AfD dobiva sve veću potporu javnosti zbog antiimigrantske politike. Da su sada nacionalni izbori, osvojili bi 12 posto glasova i bili bi treća stranka po snazi. Međutim, politički analitičari kažu kako je, premda je Petry prošle godine izabrana za predsjednicu, ona samo oruđe u rukama ekstremnijeg krila AfD-a za pridobivanje podrške među Nijemcima. Jedan od onih koji bi ju mogao zasjeniti je Björn Höcke čiji je javni nastupi uspoređuju s Goebbelsovim.

Vezani članci Slika nije dostupna Merkel: Nisam zabrinuta za Erdoganove prijetnje Slika nije dostupna I MERKELICI PREKIPJELO Kancelarka predložila strože zakone za migrante

Prijedlog Frauke Petry osudio je i sindikat njemačke policije iz kojeg su poručili da njihovi policajci nikad neće pucati na izbjeglice, piše Independent.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju