Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kontroverzna političarka

FRAUKE PETRY Je li ovo najopasnija žena u Njemačkoj?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka političarka traži da se policiji dopusti da puca na imigrante. I dok je njezin prijedlog naišao na oštre osude javnosti, stranka je stala iza nje.

Frauke Petry, 40-godišnja predsjednica njemačke euroskeptične stranke Alternativa za Njemačku (AfD), izazvala je lavinu reakcija kada je proteklog vikenda u Hanoveru, na političkom skupu, izašla sa svojim kontroverznim prijedlogom.

'Policija mora spriječiti ilegalni ulazak imigranata iz Austrije u Njemačku. I ako je potrebno, trebaju koristiti i oružje. To nalaže i zakon. Ni ja to ne želim, ali korištenje oružane sile moglo bi biti krajnja opcija i spas', kazala je Petry.

To je do sada najekstremniji politički odgovor na politiku otvorenih vrata prema izbjeglicama koju provodi kancelarka Angela Merkel. U Njemačku je u 2015. ušlo 1,1 milijun imigranata. Istraživanje javnog mnijenja u Njemačkoj prošlog tjedna pokazalo je da 40 posto Nijemaca želi da Merkel odstupi.

S druge strane, desničarska AfD dobiva sve veću potporu javnosti zbog antiimigrantske politike. Da su sada nacionalni izbori, osvojili bi 12 posto glasova i bili bi treća stranka po snazi. Međutim, politički analitičari kažu kako je, premda je Petry prošle godine izabrana za predsjednicu, ona samo oruđe u rukama ekstremnijeg krila AfD-a za pridobivanje podrške među Nijemcima. Jedan od onih koji bi ju mogao zasjeniti je Björn Höcke čiji je javni nastupi uspoređuju s Goebbelsovim.

Pročitajte i ovo Grupa azijskih imigranata sjedi na klupi u Sao Teotoniju Važan primjer Zemlja emigranata postala je useljenička destinacija: ''Novac je dobar, posao je dobar i budućnost je dobra'' Članovi pokreta "Pro Chemnitz" na maršu kroz grad Chemnitz (Foto: AFP) Oglasila se i Angela Merkel Nema zatišja u Njemačkoj: Desničari pozivaju na nastavak marširanja zbog smrti za koju su osumnjičeni imigranti

Prijedlog Frauke Petry osudio je i sindikat njemačke policije iz kojeg su poručili da njihovi policajci nikad neće pucati na izbjeglice, piše Independent.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene