Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačka bi mogla ukinuti zabranu naprava koje vozače upozoravaju na radare za mjerenje brzine, ukoliko se utvrdi da bi to donijelo veću sigurnost u prometu.


Ministarstvu prometa je prioritet sigurnost na cestama, a procjena ministarstva o sigurnosti prvi je korak prema mogućem ukidanju zabrane, prenijela je jedna televizijska mreža riječi glasnogovornika.

Stručnjaci za promet iz vladajuće koalicije signalizirali su spremnost za ukidanje zabrane. To znači kako bi u budućnosti u Njemačkoj mogli biti dopušteni navigacijski sustavi i aplikacije na mobilnim telefonima koji upozoravaju da se vozilo približava policijskom radaru.

>> Policiji podaci s GPS uređaja vozača pomažu u postavljanju radara?

'Želimo povući crtu između sigurnosti u prometu i pljačke', izjavio je stručnjak za promet kluba zastupnika CDU-a u Bundestagu Thomas Jarzombek. Prema njegovim riječima, ima smisla upozoriti ljude da je postavljen radar na mjestima na kojima postoji velika opasnost od nesreće i time ih zapravo upozoriti na opasnost. 'Stroga zabrana naprava za prepoznavanje radara u navigacijskim uređajima nije više u skladu s vremenom', rekao je političar FDP-a Oliver Luksic.

Inicijativu je pozdravio i njemački auto klub ADAC. 'Ta planirana legalizacija naprava za prepoznavanje radara na mjestima na kojima postoji opasnost od nesreće predstavlja prilagodbu prava stvarnosti', izjavio je predstavnik ADAC-a Markus Schaepe, koji je uz to zatražio i da se vozači uz pomoć odgovarajućih prometnih znakova upozore na radar. Stranka zelenih protivi se ukidanju zabrane, kao i sindikat policije.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Promet Amerikanci su možda najgori vozači na svijetu, barem ako je suditi prema ovim snimkama Josip Ćelić (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Nisu kaznili Josipa Ćelića: Podignute optužnice protiv bivših načelnika zadarske prometne policije