Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Guttenberg

Njemačka dobila novog ministra gospodarstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Karl-Theodor zu Guttenberg, glavni tajnik njemačke Kršćanske socijalne unije (CSU), novi je ministar gospodarstva, doznaje se iz više izvora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Wang YI, kineski ministar obrane "Bit ćemo snaga mira" Ministar svjetske velesile priznao da je s Rusijom ostvaren potpuno nov model odnosa: "Produbit ćemo stratešku suradnju s Moskvom"

Tridesetsedmogodišnji zu Guttenberg zamijenit će 64-godišnjeg Michaela Glosa, također iz CSU-a, koji je u subotu nenadano dao ostavku nakon razmirica s bavarskim premijerom i stranačkim kolegom Horstom Seehoferom, javlja dpa. Glos je dao ostavku usred najgore gospodarske krize nakon 1945. u Njemačkoj i samo sedam i pol mjeseci prije parlamentarnih izbora, dovevši svojim činom u nezgodan položaj kancelarku Angelu Merkel iz Kršćansko-demokratske unije (CDU), ističe AFP.

>> Ministar gospodarstva ponudio ostavku, koja mu je odbijena

Po odredbama koalicijskog partnerstva CDU-CSU, bavarski CSU ima pravo imenovati saveznog ministra gospodarstva, a Seehofer se odlučio za zu Guttenberga, najmlađeg ministra gospodarstva u povijesti Savezne Republike Njemačke. Zu Guttenberg je do sada u Berlinu obnašao dužnost glasnogovornika stranke o pitanjima razoružanja i kontrole naoružanja, a bavio se i vanjskopolitičkim pitanjima, poput uloge njemačke vojne nazočnosti u Afganistanu i odnosima s Rusijom i Turskom. 


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene