Državna granica, ilustracija
Državna granica, ilustracija Foto: Afp

Njemačka vlada u petak je na preporuku središnjeg epidemiološkog Instituta Roberta Kocha cijelu Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja.


Od početka stavljanja pojedinačnih hrvatskih županija na crvenu listu, Njemačka na nju nije stavila samo tri županije - Istarsku, Zadarsku i Primorsko-goransku. Danas je cijela Hrvatska proglašena rizičnom. To znači da za povratnike u Njemačku iz Hrvatske vrijedi 14-dnevna samoizolacija koja se može izbjeći negativnim testom na koronavirus koji nije stariji od 48 sati.

Vezani članci Božić, ilustracija Njemačka ostaje u lockdownu: ''Mjere moramo produljiti, po mogućnosti i pooštriti, kako bismo imali lijep Božić" Prosvjed u Berlinu Bavarski sud zabranio prosvjed protiv epidemioloških mjera u Njemačkoj

Testovi za povratnike iz rizičnih područja su besplatni, ali se priznaju i testovi iz zemlje povratka.

Njemačka je danas na listu epidemiološki rizičnih zemlja stavila i Sloveniju, Mađarsku, Cipar i Bugarsku. Na listi se s izuzetkom dviju općina nalazi i Austrija te s izuzetkom Kalabrije i cijela Italija. Prvi put se i jedna grčka pokrajina nalazi na listi rizičnih područja.

Kao rizično područje slovi ona općina ili grad gdje je u posljednjih tjedan dana više od 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

U međuvremenu su i najveći dijelovi Njemačke proglašeni rizičnima. U Njemačkoj će od ponedjeljka na snazi biti zabrana rada ugostiteljskih objekata i kulturnih i sportskih ustanova. Isto tako su zabranjena i turistička putovanja unutar Njemačke.

Unatoč tomu što je gotovo čitava Europa za građane Njemačke rizično područje, njemačka vlada ustraje na otvorenim granicama i protivi se zatvaranju kao što je to bio slučaj tijekom proljetnog lockdowna.