Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD) našla se na udaru kritika nakon rasističkih komentara kojima su popratili izbor jedne djevojčice indijsko-njemačkog porijekla za ulogu Isuseka (Christkind) na tradicionalnom božićnom sajmu u Nuernbergu.


"Na slikama je Isusek zapravo uvijek prikazivan s plavim uvojcima", poručio je na svojoj Facebook stranici ogranak AfD-a za München.

Vezani članci Testiranje na Zagrebačkom Velesajmu - 4 Još 5 županija na crvenoj listi Njemačke, među njima i Grad Zagreb Ilustracija Korona hara: Srbija uvodi strože kazne za nepoštivanje mjera, u Austriji rekordnih 2435 slučajeva zaraze, izdana upozorenja za skijaške regije

Ovaj post je ubrzo izbrisan ali ga je zamijenio novi, ne manje spornog sadržaja. "Nürnberg ima novog Isuseka. Jednog dana će nas zadesiti sudbina Indijanaca", poručuje AfD. Post je popraćen fotografijom 17-godišnje Benigne Munsi koja je nedugo prije toga izabrana za ulogu Isuseka čija je najvažnija zadaća u adventskom razdoblju otvaranje tradicionalnog božićnog sajma u Nürnbergu koji slovi za najpoznatiju manifestaciju ove vrste u Njemačkoj.

Munsi je rođena u Njemačkoj od oca Indijca i majke Njemice a izabrana je u konkurenciji s pet ostalih kandidatkinja.

AfD se od izbjegličke krize 2015. profilirao kao najžešći protivnik liberalne izbjegličke politike Angele Merkel. Iako se pokušavaju prikazati kao konzervativno-nacionalna građanska stranka, njezini članovi često koketiraju s ekstremno desnim krugovima i idejama. (Hina)