Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemac Mark Van Nierop, poznatiji kao zubar strave koji je radio u Francuskoj gdje je mučio pacijente vadeći im zdrave zube, osuđen je u utorak na osmogodišnju zatvorsku kaznu, objavio je sud u Neversu.


Tijekom sudskog procesa održanog u ožujku, državna odvjetnica Lucile Jaillon-Bru je pred sudom iznijela što je taj pedesetjednogodišnjak, "počinitelj brutalnog nasilja radio svojim pacijentima s ciljem što veće zarade od pacijenata i novčane naknade od zdravstvenog osiguranja".

Vezani članci Slika nije dostupna Možete li zamisliti da sami sebi operirate umnjak? On je svoj uklonio bez ikakvih problema Slika nije dostupna Povijesno otkriće: Kod krapinskog pračovjeka pronađeni zahvati na zubima

Jaillon-Bru je podsjetila na psihološku ekspertizu po kojoj je optuženik "lišen bilo kakvog suosjećanja".

Zloupotrebljavajući liječničku praksu i koristeći se obmanama i prijevarom Van Nierop je često pacijentima vadio potpuno zdrave zube, skupo naplaćujući usluge.

Stomatolog iz noćne more u studenome 2008. preselio se u središnju Francusku gdje su zubari deficitarni.

Neki od njegovih 2.800 pacijenata trpjeli su velike bolove i nakon njegovih zahvata dobili razne infekcije, ali i teška oboljenja poput sepse i predinfarktnog stanja.

Uz pomoć Van Nieropovih medicinskih tehničara, jedna od "žrtava" njegove stomatološke prakse početkom 2013. okupila je ostale pacijente koji su prošli poput nje. Podnijeli su kolektivnu tužbu, a broj tužitelja na kraju je narastao na 120.

"Zubar strave" pobjegao je u Kanadu, no pronađen je u kanadskom gradiću u New Brunswicku te je izručen Francuskoj u rujnu 2014. (Hina)