Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ljudima vadio zdrave zube

'Zubar strave' osuđen na osam godina zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizozemac Mark Van Nierop, poznatiji kao zubar strave koji je radio u Francuskoj gdje je mučio pacijente vadeći im zdrave zube, osuđen je u utorak na osmogodišnju zatvorsku kaznu, objavio je sud u Neversu.

Tijekom sudskog procesa održanog u ožujku, državna odvjetnica Lucile Jaillon-Bru je pred sudom iznijela što je taj pedesetjednogodišnjak, "počinitelj brutalnog nasilja radio svojim pacijentima s ciljem što veće zarade od pacijenata i novčane naknade od zdravstvenog osiguranja".

Pročitajte i ovo Ilustracija Imaš pravo, ostvari ga Provjerite koje sve usluge kod zubara možete dobiti na račun HZZO-a: Za jednu besplatnu mnogi ne znaju, misle da je riječ o estetskoj usluzi Slika nije dostupna Bili i zubari Povijesno otkriće: Kod krapinskog pračovjeka pronađeni zahvati na zubima

Jaillon-Bru je podsjetila na psihološku ekspertizu po kojoj je optuženik "lišen bilo kakvog suosjećanja".

Zloupotrebljavajući liječničku praksu i koristeći se obmanama i prijevarom Van Nierop je često pacijentima vadio potpuno zdrave zube, skupo naplaćujući usluge.

Stomatolog iz noćne more u studenome 2008. preselio se u središnju Francusku gdje su zubari deficitarni.

Neki od njegovih 2.800 pacijenata trpjeli su velike bolove i nakon njegovih zahvata dobili razne infekcije, ali i teška oboljenja poput sepse i predinfarktnog stanja.

Uz pomoć Van Nieropovih medicinskih tehničara, jedna od "žrtava" njegove stomatološke prakse početkom 2013. okupila je ostale pacijente koji su prošli poput nje. Podnijeli su kolektivnu tužbu, a broj tužitelja na kraju je narastao na 120.

"Zubar strave" pobjegao je u Kanadu, no pronađen je u kanadskom gradiću u New Brunswicku te je izručen Francuskoj u rujnu 2014. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene