Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemski premijer Jan Peter Balkenende je u izjavi koju je izravno prenosila televizija odbacio tumačenje islama zastupnika krajnje desnice Gerta Wildersa, autora filma o Kuranu objavljenom na internetu.


"Film je spoj islama i nasilja i mi odbacujemo to tumačenje", rekao je Balkenende. "Žalimo što je Wilders objavio taj film. Mislimo da mu je jedini cilj uvrijediti, a osjećaj uvrijeđenosti nikada ne smije biti opravdanje za agresiju ili prijetnju", nastavio je demokršćanski nizozemski premijer.

Vezani članci Premijer Andrej Plenković u Šibeniku Plenković odgovorio Milanoviću: "On je licemjer, dodvorava se krajnjoj desnici. Pa nije uzalud danas spomenuo Stojadinovića" Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik Milanović objavio filmske plakate i kratko poručio: "Pa ti biraj"

Geert Wilders, utemeljitelj FP-a, stranke koja u nizozemskom parlamentu ima devet zastupnika, najavio je prošle jeseni da želi snimiti kratkometražni film koji bi pokazao "fašistička" obilježja Kurana, čiju zabranu predlaže i uspoređuje s Mein Kamfom Adolfa Hitlera.

Film je snimio i u četvrtak postavio na internetske stranice svoje stranke, iako je već i sama najava da će to učiniti izazvala brojne prijetnje Nizozemskoj