Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon nove studije

Vlada zbog opasne pojave poslala upozorenje građanima: "Nakon kupanja se istuširajte i pazite na djecu i životinje"

Plaža u Nizozemskoj
Plaža u Nizozemskoj Foto: Afp
Nizozemska vlada upozorila je građane na opasne kemikalije u morskoj pjeni.

Nizozemska vlada upozorila je građane da zaustave spriječe djecu i kućne ljubimce da gutaju morsku pjenu nakon što je znanstvena studija pokazala da u moru postoji visoka koncentracija takozvanih "vječnih kemikalija".

Naime, istraživanje pjene na belgijskom primorju pokazalo je da u moru postoji koncentracija perfluoriranih i polifluoriranih alkiliranih tvari koje čine više od 4700 kemikalija (PFAS) koje se često koriste zbog svojih vodonepropusnih svojstava, ali ih je teško uništiti. Otkrivano je da te kemikalije postoje i u popularnim nizozemskim priobalnim odredištima.

Spomenute sintetske kemikalije povezuju se s toksičnim učincima na ljudski imunološki sustav, određenim vrstama raka, problemima s plodnošću te rizicima za divlje životinje.

"Nakon plivanja se treba istuširati nakon plivanja, prije jela oprati ruke i ne dopustiti djeci te kućnim ljubimcima da progutaju morsku pjenu. Nizozemski institut za javno zdravstvo (RIVM) je prethodno utvrdio da su Nizozemci već previše izloženi PFAS-u. Velika količina istog dolazi iz hrane i vode za piće", rekao je ministar vodnog gospodarstva Mark Harbers.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kaos na ulici Drama u susjednoj zemlji: Bačena bomba na izlog restorana, vlasnica u rodu s ozloglašenim dilerom

Što se tiče kupanja, ministar je objasnio da nisu potrebne nikakve dodatne mjere jer su razine PFAS-a u vodi puno niže nego u pjeni. Ipak, iz RIVM-a su priopćili da još nije jasno što prisutnost kemikalija u pjeni znači za zdravlje plivača, surfera ili ljudi koji šetaju plažom, objavio je Guardian.

PFAS se inače koristi u svemu: od vodootporne odjeće i kozmetike do pjene za gašenje požara i kutija za pizzu. Neke tvari su zabranjene, no postoji zabrinutost oko prisutnosti kemikalija u okolišu jer se veze ugljika i fluora, koje kemikalije čine toliko korisnima, odupiru razgradnji, zbog čega ih i zovu "vječnim kemikalijama".

Prošle je godine nizozemska vlada uvela veće restrikcije po pitanju prisutnosti PFAS-a u vodi za piće jer je otkrivano da su kemikalije opasnije nego što se mislilo, a uvođenje ograničenja razmatra i Europska unija.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene