Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nizozemska će blokirati pristup Srbije Europskoj uniji sve dok Beograd UN-ovom sudu za ratne zločine u Den Haagu (ICTY) ne preda Ratka Mladić protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine.


Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen u utorak je izjavio da se Srbiji, u zamjenu za nezavisnost Kosova, ne smije omogućiti brzi pristup u članstvo EU-a.

Vezani članci Bajkoviti prizori - 5 Snima bajkovite prizore koji su pravi melem za dušu, svakako zavirite u galeriju Seksualni radnici opet mogu na posao u Nizozemskoj Od ovog tjedna na posao se vraćaju seksualni radnici u Nizozemskoj

Poručio je da neće potpisati sporazum o bržem pristupu Srbije Europskoj uniji sve dok se ne izruči bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba optužen, između ostalog, i za genocid.

"Ako bismo razvodnili uvjete za pristup, Europska unija bi izgubila vjerodostojnost. Ratko Mladić morat će biti uhićen i izručen Tribunalu", kazao je Verhagen stranim novinarima.

Čelnici EU-a prošli su tjedan ponudili Srbiji ubrzan pristup Uniji nakon što ispuni uvjete za potpisivanje prvog sporazuma o međusobnim odnosima.

Verhagen to smatra opasnim potezom jer će još više narasti
skepticizam Nizozemaca prema EU. Nizozemski su glasači svoj skepticizam već izrazili 2005. kada su odbacili prijedlog europskog ustava.