Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Alarmantno stanje u Kaliforniji

Nisu ih cijepili: Od hripavca umrlo deset beba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od jakog kašlja, točnije hripavca, u Kaliforniji je umrlo deset beba, a liječnici tvrde da je stanje alarmantno.

'Deset smrtnih slučajeva pogodilo je bebe u dobi od tri mjeseca do godine dana. Osmero djece koja su preminula bila su mlađa od osam tjedana, što znači da su bili premali da bi ih se cijepilo od hripavca koji je visoko zarazna bakterijska bolest', izjavila je za BBC Michael Sicilia, glasnogovornica kalifornijskog ministarstva zdravstva.

Pročitajte i ovo Sanja Kurečić Filipović i Valentina Baus, reporterka Dnevnika Nove TV povećan broj oboljelih Je li Hrvatska žarište opasne bolesti? Evo što kaže epidemiologinja Ursula von der Leyen Pfizergate Europski istražitelji preuzeli istragu o porukama Ursule vonder Leyen i šefa Pfizera

'To je bolest koja se prevencijom može spriječiti', rekla je Sicilia uz objašnjenje da cjepivo uspješno čuva sve koji dolaze u kontakt s bakterijama, pa tako i tek rođene bebe. No, neki roditelji odlučili su ne cijepiti svoje dijete, a ima i slučajeva u kojim cijepljenoj djeci i odraslima naglo padne imunitet zbog starog cjepiva.

>> Sve je spremno: Sutra počinje cijepljenje

Glasnogovornica Sicilia ispričala je da su epidemiolozi procijenili da je 50 posto djece zaražene hripavcem bolest dobilo od svojih roditelja. Novorođenčad koja je preminula od hripavca nisu dobila cjepivo do drugog mjeseca života, što je bilo prekasno za njihove slabe imunitete koji se nisu mogli boriti s bakterijama.  'Najvažnija poruka jest da bilo mama, tata, bake, djedovi ili ostala rodbina koja dolazi u kontakt s tako malim bebama, treba biti cijepljena', poručila je Sicilia.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene