Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki veleposlanik na Kosovu demantirao je svoju izjavu o mogućoj autonomiji Srbije na sjeveru Kosova.


Američki veleposlanik na Kosovu Christopher Dell nije i nikada neće uporabiti izraz 'autonomija' za sjever Kosova, jer Sjedinjene Američke Države to ne podupiru, navodi se u njegovoj pisanoj izjavi koja je dostavljena medijima. Dell napominje da je u izjavi od 22. srpnja odao priznanje kosovskom premijeru Hashimu Thaciu na njegovoj blagonaklonosti i kreativnu razmišljanju o stanju na sjeveru Kosova.

Vezani članci Albin Kurti Preliminarni rezultati parlamentarnih izbora na Kosovu: Samoopredjeljenje Albina Kurtija ostvarilo premoćnu pobjedu Ankete daju prednost Albinu Kurtiju Kosovo na izborima u kojima se nova generacija suprotstavlja staroj: "Mi dolazimo, oni odlaze"

>> 'Kosovo spremno Srbima ponuditi autonomiju'

'Nisam pozivao na davanje autonomije sjevernom Kosovu, niti je premijer to ikad učinio, bilo javno ili osobno. Ja sam, zapravo, doveo u pitanje točnost takve karakterizacije premijerova stajališta od srpskog izvjestitelja koji mi je postavio to pitanje i iznenađen sam da su kosovski mediji nasjeli na taj dobro poznat novinarski trik. 'Glas Amerike' je ubacio riječ 'autonomija' u naslov, ali ja nisam upotrijebio taj izraz i neću ga upotrijebiti jer mi to ne podupiremo', stoji u priopćenju u kojem se tvrdi da je Dellova izjava krivo protumačena.

Radio 'Glas Amerike' javio je kako je Dell izjavio da je od kosovskog premijera Hashima Thacija čuo da su vlasti u Prištini spremne za neku vrstu autonomije sjevernog Kosova, naseljena pretežito Srbima. (Hina)