Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikola Gruevski

Ozbiljno upozorenje: Iskra je dovoljna da zapali čitav Balkan

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nikola Gruevski, bivši premijer Makedonije, priča o političkoj krizi koja potresa njegovu zemlju, o odnosu s opozicijom, albanskim strankama i opasnostima usvajanja tzv. Tiranske platforme.

Turbulentno makedonsko proljeće još nije donijelo rješenje krize, izazvane odbijanjem predsjednika ove države Đorđa Ivanova, da mandat da Zoranu Zaevu kako bi formirao novu vladu. Bivši premijer Makedonije, Nikola Gruevski, o svemu govori za srpski Blic.

Pročitajte i ovo Ilustracija istražuje se nesreća Tragedija na vojnoj vježbi u susjedstvu: Iz kanala izvučeno tijelo stradalog dočasnika, drugi vojnik na intenzivnoj Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

Pod kojim uvjetima biste dali podršku Zoranu Zaevu u formiranju vlade?

- Zoran Zaev će dobiti našu podršku samo ako osudi i odbaci platformu iz Tirane i javno se obveže da neće realizirati niti jedan njezin element. On to nije prihvatio.

Kako će Makedonija izgledati ukoliko dođe do vlade koju bi vodili Zaev i albanska koalicija?

- Makedonija će postati binacionalna država s dva formalna jezika. Ostale etničke zajednice, koje su dio bogatstva sadašnje multietničke Makedonije, biti će bačene u drugi plan. Postepeno će početi proces kantonizacije ili federalizacije koja će razbiti unitarnost zemlje. Albanske stranke ne odstupaju od uvjeta da makedonske novčanice postanu dvojezične, kao i uniforme snaga sigurnosti. Početi će debata za himnu, grb i zastavu koja će prije ili kasnije rezultirati njihovom promjenom. Za sada to nazivaju debatom jer nemaju dvotrećinsku većinu da bi ih promijenili. Da je imaju, to bi odavno bilo promjenjeno.

Zoran Zaev kaže da je priča o tužbi za genocid protiv Srbije izmišljotina koja je potekla iz VMRO-DPMNE. Koji je vaš odgovor?

- Zaev je konstantni lažov. Mi ne moramo reći ništa, dovoljno je da pročitate tiransku platformu. Tamo se traži osuda genocida nad Albancima u periodu 1912-1956. Koalicijski partner Zaeva, albanski poslanik Zijadin Sela ponovio je ovaj svoj stav i sa skupštinske govornice ga nadogradio optužnicom da je genocid nad Albancima nastavljen do danas. Sela je čak negirao postojanje makedonskog identiteta i osporavao postojanje makedonskog naroda. Kad smo govorili da je Zaev ucjenjen i da je stavljen u funkciju scenarija za rušenje identiteta Makedonije, on je tvrdio da je scenarij samo u našim glavama. Vjerujem da je jasno da smo bili u pravu.

Smatrate li da bi se u Makedoniji mogao dogoditi kosovski scenarij ukoliko se ispune svi albanski zahtjevi? Vjerujete li da je to korak bliže prema stvaranju Velike Albanije?

- Albanci trebaju tražiti sva prava. Ukoliko se Zaev povuče, sve albanske političke snage se pod hitno moraju udružiti i pomoći da se održi referendum za proglašenje samostalnosti. Albanci iz OVK su rekli da će po svaku cijenu braniti Iliridu (dio Makedonije koji Albanci žele odvojiti). Mi im danas kažemo - niste sami, Albanija je s vama! Zajedno možemo obraniti svetu zemlju Iliridu. Ona je albanska! Albanija na četiri pokrajine, Albanija s osam milijuna Albanaca." Ovo je citat albanske poslanice Mesile Dode, koja je koalicijski partner premijera Edija Rame, jednog od kreatora Tiranske platforme. Zar ima potrebe za komentarom na jednu ovakvu izjavu? Mi smo je kao stranka osudili i osjećamo obavezu poduzeti sve što je u našoj moći da spriječimo ostvarenje ovakvih nacionalističkih ideja za stvaranje velike države. Prvi korak u tom smeru je suprotstavljanje Tiranskoj platformi. Zaev niti je osudio ovu izjavu, niti je odbacio tiransku platformu.

Strani mediji poput "Foreign Policy" su pisali da bi, u slučaju krize u albansko-makedonskim odnosima, moglo čak doći do raspirivanja sukoba na Balkanu. Smatrate li to mogućim scenarijem?

- Nerijetko smo bili svjedoci da se konflikt s jednog mjesta prelije na drugo. Balkan je specifično područje. Tu se prelamaju mnogi regionalni, ali i globalni interesi, bačena iskra u jednoj zemlji može zapaliti vatru i u ostalima. Vidimo da ima velikih tenzija u više zemalja regije. Bilo bi naivno da isključiti bilo koji scenarij, ali je na nama da radimo na prelaženju preko problema i da ne dozvolimo da ovo stanje eskalira.

U proteklih 20 godina George Soros je uzurpirao cijeli nevladin sektor u Makedoniji i stavio ga na raspolaganje SDSM-u. Pojedini makedonski mediji su prenijeli vašu izjavu u kojoj za glavnu podršku Zaevu optužujete Georgea Sorosa?

- SDSM i nevladine organizacije pod kontrolom Sorosa funkcioniraju u totalnoj simbiozi. Proteklih 20 godina Soros je uzurpirao čitav nevladin sektor u Makedoniji i stavio ga na raspolaganje SDSM-u. Pomoć je i financijska i osobna i logistička. Svjedoci smo da prvi ljudi nevladinih organizacija pod kontrolom Sorosa preko noći postaju poslanici SDSM i brane stranačku politiku. Riječ je o jednom lažnom nevladinom sektoru, a 90 posto aktivnih NVO kontrolira i financira upravo Soros.

Imate li simpatije Rusije i koliko vam one znače s obzirom na to da su i iz Kremlja stigle poruke podrške vašoj inicijativi o novim izborima?

- Postoje li simpatije najbolje je pitati formalnu Moskvu. VMRO-DPMNE je prozapadno orijentirana stranka i jedan od naših strateških prioriteta je članstvo u EU i NATO, kao i da pokušava iskoristit propuste u politici EU. Za mene nije neočekivano da Rusija ima svoje interese na Balkanu i u Makedoniji. Vjerujem da svi prave procjene oko svojih pozicija i interesa, ali ono što mene zanima su interesi Republike Makedonije i njenih građana. Ja sam uvjeren da bi novi prijevremeni parlamentarni izbori, koji bi se održali u isto vrijeme s redovnim lokalnim, mogli biti budu izlaz iz aktualne politčke krize. Na tim izborima građani bi mogli izreći svoje mišljenje o tiranskoj platformi. Vjerujem da se svi međunarodni predstavnici u Makedoniji polako uvjeravaju da je nedopustivo potpisivanje platformi u susjednim zemljama koje bi bile predmet dogovora buduće koalicije. Vjerujem da svi međunarodni predstavnici u Makedoniji polako shvaćaju da je neprihvatljivo tražiti da se poštuje glas Albanaca u Makedoniji, a da se ignorira glas Makedonaca u Makedoniji.

U nedavnoj izjavi za Blic, dr. Savo Klimovski je rekao da Zoran Zaev i oni koji ga podržavaju žure preuzeti vlast u Makedoniji prije nego što Donald Tramp preuzme sve konce u američkoj administraciji. Smatrate li da će Trump "olabaviti pritisak"?

- Sa slabljenjem uticaja Sorosa u Makedoniji i u regiji, sigurno će se promjeniti i politička klima, a suvereno pravo odlučivanja će se ponovo vratiti narodu. Ja nisam čovjek koji vjeruje i igra na kartu strane pomoći ili mješanje stranih sila u unutrašnje stvari Republike Makedonije. Vjerujem da je narod dovoljno zrel da sam odluči je li mu je potrebna platforma ili ne. Je li mu je potrebno redefiniranje države ili nije? Je li prioritet donošenje novog zakona o jezicima ili ekonomija? Važi li pravilo pobjednik s pobjednikom ili ne? Je li funkcija predsjednika Skupšine predmet trgovanja među strankama i koalicijama? Mi smo sva ova pitanja dali kao prijedlog teme za razgovor u planu za koji vjerujemo da može biti izlaz iz aktualne političke krize. Sa novom administracijom u Washingtonu imamo bliske odnose, to je sve što mogu reći, ali ponovit ću da se najbolje rješenje može može naći samo ako svi u zemlji uložimo maksimalne napore.

O odnosima sa Srbijom

Kako ocjenjujete sadašnje odnose sa Srbijom?

- Uvijek postoji prostor za unaprjeđenje odnosa. Posebno kad je reč o ekonomskim vezama i suradnji. Vjerujem da će od budućeg produbljivanja suradnje korist imati i građani Srbije i građani Makedonije.

Nedavno je premijer Vučić, uslijed krize u partiji rekao da "Srbija neće dozvoliti makedonski scenarij", što nije izazvalo baš pozitivne reakcije iz Skoplja. Kako komentirate takav istup premijera Srbije?

Razumijem zabrinutost premijera Vučića, ali ne bih komentarisao tuđe izjave. Moje mišljenje je da se sve jasnije vidi scenarij koje se duže vreme realizira u Makedoniji. Krajnji cilj ovog scenarija je defaktorizacija volje naroda: promjena imena i identiteta po volji našeg južnog susjeda. Ukoliko je na početku bilo bilo kakvih dilema ili sumnje, sada je situacija daleko jasnija. Kada je Zaev odbio priznati izborne rezultate iz 2014. godine sa nekim apsurdnim obrazloženjem za probleme sa biračkim spiskom svi su se smijali. TPkazalo se da je birački spisak pročišćen i da su iz SDSM lagali i izmislili broj od 500.000 fantoma, ali cirkus je imao drugi cilj, a to je bio da se zemlja uvede u novu krizu. Tu mislim na emitiranje nezakonito snimljenih i montiranih razgovora koji su prezentirani u kontektsu koji je neko smislio za Zaeva. Od kada su počeli i taj dio operacije, mi smo se morali defokusirati sa reformi i projekata i da uložimo dodatne napore da bismo objasnili kako Zaev i SDSM lažu i manipuliraju narodom. Kad smo se konačno dogovorili da se izbori održe i kada smo rekli prihvatit sve uvjete koje su tražili, zato što smo imali povjerenje u narod, oni su stalno postavljali nove. Kad smo govorili da su svi njegovi nastupi ispred albanske dijaspore u Švicarskoj obećanja koja znače uvod u redefiniranje države, oni su se podsmjehivali i govorili da je to bilo samo u našim glavama. Kada su se konačno održali izbori, a VMRO-DPMNE pobjedio, oni su se dogovorili sa partijama Albanaca da su spremni ispuniti sve uvjete samo da bi izigrali volju većine i došli na vlast. Ovaj scenario postaje sve očigledniji i razumljivo je ako je netko zabrinut da se isto može dogoditi bilo gdje.

Jeste li imali nekog favorita na nedavnim predsjedničkim izborima u Srbiji?

- Kao predsjedniku desno orjentirane stranke razumljivo je da su moje simpatije išle desnici, ali kao čovjeku, za mene je uvijek favorit bio narod, a samim tim i čovjek koji dobije podršku građana. Ko god da je pobjedio, uvjeren sam da bismo pronašli zajednički jezik i produbili suradnju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene