Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iz Drugog svjetskog rata

Nijemci objavili imena 700 tisuća sovjetskih zarobljenika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačke vlasti su na internetu objavile poimeničan popis 700 tisuća sovjetskih zarobljenika, koji su većinom umrli u nacističkim zarobljeničkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata.

Popis abecednim redom, koji je objavila Memorijalna zaklada pokrajine Saske na njemačkom i ruskom jeziku, počinje s Erichom Aawikom, Estoncem rođenim 1919. godine koji je umro u njemačkom zarobljeništvu u studenome 1943. godine. Navedena Zaklada je i ranije pomagala ljudima s područja bivšeg SSSR-a koji su pokušali saznati sudbinu nestalih vojnika Crvene armije.

Pročitajte i ovo Ilustracija U obiteljskoj kući Užas na istoku Hrvatske: Vatrogasci nakon gašenja požara pronašli tijelo osobe Ilustracija Razmaženi i cendravi "Prestanite kukati, ako vam je zima, obucite džemper": Političar naribao građane kao malu djecu

‘Sada će ljudi moći istraživati i sami’, rekao je glavni knjižničar Zaklade Klaus-Dieter Mueller. Projekt digitalizacije popisa započeo je još 2000. godine i napravljen je u suradnji s ruskim, bjeloruskim i ukrajinskim vlastima. Nacistička Njemačka kršila je Ženevske konvencije i ratne zarobljenike koristila za težak fizički rad ili ih izgladnjivala lošim postupanjem. Rodbina često i dan danas ne zna kako su mnogi od njih završili i gdje su im posljednji ostaci. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene