Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajednička odluka

Nijedan HDZ u BiH neće priznati novu vlast

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije najveće hrvatske stranke u BiH, HDZ i HDZ 1990. neće priznavati odluke nedavno izabranih vlasti Federacije BiH. Ostaju pri tvrdnji da se u BiH dogodio državni udar i najgrublje kršenje Ustava.

Podsjetimo, SDP BiH sa svojom je koalicijom formirao vlast bez predstavnika dva HDZ-a, koji su osvojili gotovo 90 posto glasova hrvatskog naroda. U Sarajevu se održava sjednica Centralne izborne komisije koja mora odlučiti o legitimitetu novoizabrane vlasti. Oba HDZ-a BiH održala su izvanrednu sjednicu predsjedništva i središnjih odbora. Jednoglasno zaključuju da je izbor novog čelništva Federacije kršenje svih sporazuma uključujući i Daytonski. Pozvali su legitimne institucije vlasti od općine do razine BiH da ne priznaju protuustavno i nelegalno uspostavljenu vlast i da ne provode njihove nezakonite odluke.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku Iris Žerić, koordinator kampa Lipa Migrantski kamp Lipa Nakon što je razbijen krijumčarski lanac koji je zarađivao milijune eura Dnevnik Nove TV doznao što se događa u kampu pored granice s Hrvatskom: "Ima ih na svakom koraku"

'Predsjedništvo HDZ BiH je podržalo inicijativu za sazivanje Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, kao i inicijativu za uspostavu međužupanijskog i međuopćinskog Vijeća sa hrvatskom većinom', kazao je predsjednik HDZ BIH Dragan Čović. Svugdje u svijetu bi ono što je napravio SDP bio državni udar, samo nije u BiH - tvrde čelnici HDZ. Vjeruju da zaključci i sve što rade ima potporu predsjednika i premijerke RH, jer i Zagreb očekuje da se poštuje izborna volja Hrvata i izbjegne bilo kakvo krizno stanje.

'Poručujemo hrvatskom narodu, svakom hrvatskom čovjeku i ženi, da mi legitimni hrvatski predstavnici nećemo pristati ni na što a što je ispod dostojanstva hrvatskog naroda kao državnotvornog u BiH. Pozivamo sve Hrvate u BiH na uljuđen, odlučan i svenarodni odgovor u čemu je doprinos svake osobe dragocjen', kazao je predsjednik HDZ 1990 Božo Ljubić. U BIH krizu umiješala se i Europska unija. Zabrinuti su što još nije formirana vlast na svim razinama i traže od političkih čelnika da to učine što prije. Zanimljivo u svojim zaključcima uopće ne spominju spornu uspostavu vlasti u federaciji bez predstavnika većinski izražene političke volje hrvatskog naroda. Centralna izborna komisija očito kupuje vrijeme za odluku. Nakon što su uspjeli osigurati kvorum dogovorili su tek sazivanje nove sjednice na kojoj će se odlučivati o legitimitetu nove vlasti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene