Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy komentirao je uvježbavanje terorističkih napada u Pakistanu.


Sarkozy je rekao da 'nije dopustivo za međunarodnu zajednicu da se teroristički napadi pripremaju na području Pakistana i da ih izvode skupine uvježbane u toj zemlji', u Mumbaju, odajući počast žrtvama napada 2008.

Vezani članci Slika nije dostupna MOGLO BI ESKALIRATI I NA BALKANU 'Nisam optimist, u 2016. treba očekivati nova krvoprolića' Slika nije dostupna STRAVIČNA ISTINA 'Postoje operacije koje se još uvijek pripremaju'

>> WikiLeaks: Sarkozy naljutio Saudijce prilikom posjeta

'Nije dopustivo da sigurnost Indije mogu ugroziti terorističke skupine koje djeluju s teritorija susjednih država. Nije dopustivo za Afganistan i za naše vojnike da se talibani i Al Kaida sklanjaju u granična područja Pakistana', rekao je.

'Pakistan, demokratska, stabilna i napredna zemlja'

New Delhi i Washington optužili su islamističku skupinu koja djeluje u Pakistanu, Laškar-e-Tajbu (LeT) da stoji iza atentata u studenome 2008. u gospodarskoj prijestolnici Indije u kojima je poginulo 166 osoba.

'Francuska pridaje veliku važnost svojim vezama s Pakistanom, demokratskom, stabilnom i naprednom zemljom. Nikakva zla kob ne osuđuje Pakistan da mora biti žrtva i izvoznik svjetskog terorizma', dodao je.

'Očekujem da će pakistanske vlasti pojačati svoje napore i biti odlučne u borbi sa zločincima', istaknuo je francuski predsjednik.

'Indijski 11. rujan'

Komemoracija koju je predvodio Sarkozy održala se u jednom od hotelskih kompleksa koji su bili meta napada koje su u Indiji prozvali 'indijski 11. rujna'. Od 26. do 29. studenoga 2008. skupina deset terorista istodobno je napala više luksuznih hotela, željeznički kolodvor, židovski vjerski centar i bistro u Mumbaju.

Od tada Indija čini pritisak na Pakistan da se bori protiv terorističkih skupina na svom teritoriju i da sudbeno goni organizatore atentata.

Sarkozy završava četverodnevni posjet Indiji koji je protekao u znaku uspješnih gospodarskih pregovora tijekom kojih je potpisan prijedlog ugovora za kupnju dvaju francuskih nuklearnih reaktora EPR za potrebe postrojenja na zapadu Indije. (Hina)