Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Povučen mladić'

Napadač je vjernik koji je prekinuo kontakt s obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potencijalni nigerijski terorist izgubio je kontakt sa svojom obitelji koja je prijavila njegov nestanak sigurnosnim službama, piše u ponedjeljak agencija Reuters, a njemački dpa prenosi da su ga prijatelji opisali kao bogobojazna mladića kojega politika nije zanimala.

Umar Faruk Abdulmutalab (23) optužen je u Sjedinjenim Državama za pokušaj izazivanja eksplozije u zrakoplovu kompanije Northwest Airlines koji je na Božić, s gotovo 300 putnika, letio iz Amsterdama za Detroit. ‘Njegov otac, zabrinut zbog nestanka sina koji je dok je studirao u inozemstvu prekinuo komunikaciju s obitelji, prijavio je to nigerijskim sigurnosnim agencijama prije dva mjeseca, te nekim stranim agencijama prije mjesec i po dana’, objavila je obitelj u priopćenju.

Pročitajte i ovo Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić napadnuta hrvatska filmska ekipa Hrvatska je poslala prosvjednu notu zbog napada na Hrvate u Srbiji Policija u Srbiji, ilustracija Pretukli Hrvate u Pančevu Hrvatska uputila prosvjednu notu Srbiji: "Najoštrije osuđujemo napad, bio je nacionalno i etnički motiviran"

>> U Detroitu uporabljen snažan vojni eksploziv PETN

Obitelj navodi da su nestanak i prekid komunikacije nastupili nedavno te da su nespojivi s karakterom njihova sina. Školski kolege opisali su Abdulmutalaba kao povučena mladića koji je imao nekoliko prijatelja i bio jako religiozan te se čak ne bi nikada rukovao s djevojkama, no bio je usredotočen na svakodnevne situacije ili moralna pitanja, ne i na politiku, prenosi agencija dpa iz dnevnog lista Daily Trust.

On je bio religiozan no nikada se nije pokazao kao vjerski ekstremist, rekao je za dnevnik Abdulmutalabov prijatelj iz djetinjstva. Drugi prijatelj naglasio je da je Abdulmutalab, sin bivšeg ministra i bankara, novac prvenstveno trošio na kupnju vjerskih tekstova.

Abdulmutalab je Nigeriju napustio početkom godine kako bi nastavio školovanje u inozemstvu, a zatim je otputovao u Jemen, navodno da bi bolje naučio arapski, no kada je onamo stigao prekinuo je svaku vezu s obitelji. Otac je, prenose nigerijski mediji, osim domaćih sigurnosnih službi, kontaktirao i američke dužnosnike te im prenio svoju zabrinutost za sina u kojeg je uočio sve izraženiju militantnost. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene