Obavijesti Video Pretražite Navigacija
I do danas pronalaze tijela

Haiti se još nije oporavio od stravičnog potresa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Katastrofalni potres pogodio je karipsku državu Haiti prije godinu dana.

Poginulo je više od 200 tisuća ljudi, čime je zabilježen kao jedan od najsmrtonosnijih potresa u povijesti čovječanstva.

Pročitajte i ovo New York - 2 Podrhtavanje Potres snažno zatresao New York, osjetio se i u okolnim saveznim državama Potraga za nestalima i spašavanje odsječenih nakon potresa na Tajvanu - 1 Utrka s vremenom FOTO Potraga za nestalima u potresu na Tajvanu: Stotine su odsječene, više od tisuću ozlijeđenih

Potres se dogodio točno u 16.53 po lokalnom vremenu, magnituda mu je bila 7 stupnjeva po Richteru, a epicentar 16 kilometara od glavnog grada Port-au-Princea, u kojem je prije potresa živjelo više od milijun stanovnika.

Kako je veliki dio građevina i prije potresa bio u lošem stanju šteta je bila veća od očekivane, a dodatni problem predstavljao je cijeli niz manjih potresa koji su slijedili nakon prvog udara. Na ulicama Port-au-Princea nastao je kaos. U nedostatku pomoći tijela su ostavljana po ulici, nestalo je hrane i pitke vode, a spasilačke službe su imale golemih problema s prilaskom slabo dostupnim mjestima u kojima je bilo preživjelih.

>> Haiti pogođen razornim potresom, tisuće poginulih, Hrvati dobro

>> Nakon potresa Haiti u kaosu, moguće stotine tisuća žrtava

Spasilačke službe na Hiati su dolazile iz cijelog svijeta, a iako je 10 dana nakon potresa službeno proglašen kraj potrage neki preživjeli su pronađeni i nevjerojatnih četiri tjedna kasnije nakon potresa.

Cijeli svijet odmah se uključio u prikupljanje humanitarne pomoći. U ožujku je održana i donatorska konferencija na kojoj je obećano 10 milijardi dolara pomoći Haitiju. No, pomoć je sporo pristizala pa su se stanovnici siromašne karipske države bunili, a humanitarne organizacije i mediji su objavili kako Vlada Haitija dobiva jedan cent od svakog dolara američke pomoći. Ostatak novca se 'gubio' putem.

Kao da nije bilo dovoljno kaosa s neredima na ulicama, nedostatkom hrane, pitke vode i nemogućnosti da se izoliraju tijela poginulih, Haiti je zatekla još jedna tragedija. Pojavio se i problem šverca djece. Naime, različite lažne nevladine organizacije su, uglavnom bogatim stranim državljanima, prodavale siročad iz potresom razrušene zemlje. Iako se nekim od tih pokušaja na vrijeme stalo na kraj, nije poznato koliko je djece ipak na taj način napustilo Haiti.

>> Za obnovu Haitija trebat će 10 milijardi dolara

>> Vlada Haitija dobija jedan cent od svakog dolara američke pomoći

I dok se stanovništvo još borilo s tužnom svakodnevnicom počele su i političke optužbe. Venezuelanski predsjednik Hugo Chavez optužio je SAD da koriste tragediju kako bi zauzele Haiti, a njegov senegalski kolega Abdoulaye Wade predložio je osnivanje afričke države za preseljenje Haićana. Ipak, takve ideje ostale su srećom samo težnja, ali neke razvijenije afričke države osnovale su fondove za školovanje Haićana u njihovim državama.

>> Kolera odnijela 3333 života u Haitiju

U listopadu je, kao izravna posljedica loših higijenskih uvjeta, koji su na Haitiju vladali zbog potresa, izbila epidemija kolere. Do kraja godine od nje je život izgubilo više od 3.500 ljudi. Haiti je prošlu godinu dana obilježila godina tuge i patnje, a još i do danas pod neraščišćenim ruševinama stanovnici nailaze na tijela stradalih u kobnom potresu. 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene