Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačko sveučilište u utorak će dodijeliti doktorsku titulu 102-godišnjoj pedijatrici židovskog podrijetla čiji su planove o poslijediplomskom studiju 1938. spriječili nacistički rasni zakoni.


Ingeborg Syllm-Rapoport doktorsku disertaciju napisala je još na Medicinskom sveučilištu u Hamburgu, no zabranjeno joj je da je obrani pred komisijom jer je bila židovka. Uprava hamburškog sveučilišta tek je nedavno doznala za cijelu priču o istraživanju i tezi o difteriji koju je još kao stažistica napisala tada 25-godišnja Syllm-Rapoport, no zbog zakona o židovima koje su uveli nacisti onemogućila joj je dovršenje i obranu doktorske disertacije.

Vezani članci Privođenje osumnjičene za veliki požar kod Šibenika (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Podignuta optužnica protiv žene (53) koja je izazvala požar kod Šibenika: Napravila štetu od gotovo 15 milijuna kuna Očevid u Čavlima kod Rijeke (Foto: Goran Kovacic/PIXSELL) - 1 Ubojstvo u Čavlima blizu Rijeke: Puškom ubio suprugu? U kući pronašli još oružja

Kasnije je emigrirala u Sjedinjene Države, a nakon toga postala je cijenjena profesorica i liječnica neonatalne skrbi u komunističkom istočnom Berlinu.

Kći čovjeka kojeg se rijetki žele sjećati vjeruje da je on bio dobar i stavovima šokira svijet!

Dekanat berlinskog sveučilišta izvijestio je da je Ingeborg Syllm-Rapoport u svibnju s izvanrednim rezultatom položila pismeni dio doktorske disertacije, a u utorak će je braniti pred članovima sveučilišne komisije.

Dekanica Uwe Koch-Gromus vjeruje da je Syllm-Rapoport najstarija osoba na svijetu koja brani disertaciju u ovim godinama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook