Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Njemačko sveučilište u utorak će dodijeliti doktorsku titulu 102-godišnjoj pedijatrici židovskog podrijetla čiji su planove o poslijediplomskom studiju 1938. spriječili nacistički rasni zakoni.


Ingeborg Syllm-Rapoport doktorsku disertaciju napisala je još na Medicinskom sveučilištu u Hamburgu, no zabranjeno joj je da je obrani pred komisijom jer je bila židovka. Uprava hamburškog sveučilišta tek je nedavno doznala za cijelu priču o istraživanju i tezi o difteriji koju je još kao stažistica napisala tada 25-godišnja Syllm-Rapoport, no zbog zakona o židovima koje su uveli nacisti onemogućila joj je dovršenje i obranu doktorske disertacije.

Vezani članci Hitna pomoć, ilustracija U obiteljskoj kući pronađena žena s ozljedama nastalim od oštrog predmeta, hitno je prebačena u bolnicu Sudski čekić, ilustracija Rastavljale ih učiteljice: Žena osuđena zbog napada na školarku jer je prekinula s njezinim sinom

Kasnije je emigrirala u Sjedinjene Države, a nakon toga postala je cijenjena profesorica i liječnica neonatalne skrbi u komunističkom istočnom Berlinu.

Kći čovjeka kojeg se rijetki žele sjećati vjeruje da je on bio dobar i stavovima šokira svijet!

Dekanat berlinskog sveučilišta izvijestio je da je Ingeborg Syllm-Rapoport u svibnju s izvanrednim rezultatom položila pismeni dio doktorske disertacije, a u utorak će je braniti pred članovima sveučilišne komisije.

Dekanica Uwe Koch-Gromus vjeruje da je Syllm-Rapoport najstarija osoba na svijetu koja brani disertaciju u ovim godinama. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju