Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal na Tajlandu

Nezapamćen liječnički nemar: Organe zaražene HIV-om transplantirali petorici pacijenata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Tajlandu jedan od najozbiljnijih primjera liječničkog nemara. Jedna od najcjenjenijih bolnica u zemlji presadila je organe osobe zaražene HIV-om čak petorici pacijenata.

Dužnosnici Nacionalne sveučilišne bolnice u Taipeiju objavili su da petero pacijenata trenutno 'tretiraju terapijom protiv AIDS-a'.

Pročitajte i ovo Razoran potres na Tajvanu - 1 na Tajvanu VELIKA GALERIJA Stravičan potres u slikama Snimke potresa na autocesti užas na Tajvanu VIDEO Jezivi prizori potresa na autocesti: Vozila su doslovce poskakivala

Na internetskoj stranici bolnice tijekom vikenda je objavljeno kako je do pogreške došlo jer se jednom zaposleniku, prilikom provjere standardnog HIV testa, učinilo kako je kolega rekao da je negativan, a on je ustvari rekao da je pozitivan. Kolege su o tome razgovarali telefonski i nisu ponovno provjeravali čime su prekršili bolnički protokol, izvijestili su dužnosnici.

'Duboko se ispričavamo zbog ove pogreške', kazala je glasnogovonica bolnice Tan Ching-ting.

Donor je bio 37-godišnji muškarac koji je pao u komu 24. kolovoza. Njegovo srce, jetra, pluća i dva bubrega su isti dan transplantirani. Operacija transplantacije srca obavljena je u jednoj drugoj bolnici, a četiri u Nacionalnoj sveučilišnoj bolnici u Taipeiju.

Majka 37-godišnjaka, čiji identitet nije objavljen, kazala je za jednu televizijsku postaju da 'duboko žali jer nije znala za sinovu bolest'. Kazala je kako je umro zbog pada s velike visine, no nije dala druge detalje.

Pet primatelja organa će vrlo vjerojatno biti zaraženi AIDS-om, a primanje lijekova koje trenutno dobivaju dodatno je zakomplicirano time što moraju primati i terapiju protiv odbacivanja novih organa, kazao je jedan liječnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene