Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na Tajlandu jedan od najozbiljnijih primjera liječničkog nemara. Jedna od najcjenjenijih bolnica u zemlji presadila je organe osobe zaražene HIV-om čak petorici pacijenata.


Dužnosnici Nacionalne sveučilišne bolnice u Taipeiju objavili su da petero pacijenata trenutno 'tretiraju terapijom protiv AIDS-a'.

Vezani članci Aplikacija Spolno zdravlje (Foto: PR) Svjetski dan AIDS-a: Mobilna aplikacija za spolno zdravlje Slika nije dostupna Obećavajuće vijesti: Dijete iz Južne Afrike izliječeno od HIV-a?

Na internetskoj stranici bolnice tijekom vikenda je objavljeno kako je do pogreške došlo jer se jednom zaposleniku, prilikom provjere standardnog HIV testa, učinilo kako je kolega rekao da je negativan, a on je ustvari rekao da je pozitivan. Kolege su o tome razgovarali telefonski i nisu ponovno provjeravali čime su prekršili bolnički protokol, izvijestili su dužnosnici.

'Duboko se ispričavamo zbog ove pogreške', kazala je glasnogovonica bolnice Tan Ching-ting.

Donor je bio 37-godišnji muškarac koji je pao u komu 24. kolovoza. Njegovo srce, jetra, pluća i dva bubrega su isti dan transplantirani. Operacija transplantacije srca obavljena je u jednoj drugoj bolnici, a četiri u Nacionalnoj sveučilišnoj bolnici u Taipeiju.

Majka 37-godišnjaka, čiji identitet nije objavljen, kazala je za jednu televizijsku postaju da 'duboko žali jer nije znala za sinovu bolest'. Kazala je kako je umro zbog pada s velike visine, no nije dala druge detalje.

Pet primatelja organa će vrlo vjerojatno biti zaraženi AIDS-om, a primanje lijekova koje trenutno dobivaju dodatno je zakomplicirano time što moraju primati i terapiju protiv odbacivanja novih organa, kazao je jedan liječnik.