Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Newyorška policija počela je skenirati oči sumnjivaca nakon incidenata početkom ove godine u kojima su osumnjičeni uspjeli prevariti policiju lažnom identifikacijom.


Skeniranje šarenice oka postat će dio uobičajene procedure, zajedno s uzimanjem otisaka prstiju i fotografiranjem lica za policijsku kartoteku. Prva od 21 postaje za skeniranje počela je djelovati na Manhattanu ovoga tjedna, dok bi ostale trebale biti uspostavljene do početka prosinca.

Vezani članci Slika nije dostupna VIDEO: Skijao po Park aveniji brže od 60 km/h Slika nije dostupna Pijan izgubio sliku vrijednu 1,3 milijuna dolara

Uređaj za skeniranje šarenice može se držati u ruci i izgleda poput onoga koji ima svaka trgovina na kasi za očitavanje cijene.

'Preciznost i učinkovitost fotografije šarenice bolja je za kontrolu identiteta od bilo koje druge provjere', rekao je glasnogovornik policije Paul Browne dodajući da će na taj način spriječiti mogućnost lažne identifikacije.

>> Uvodi se skeniranje cijelog tijela na letovima za SAD

Međutim, s tim se ne slaže newyorkška Udruga za građanske slobode koja smatra da je program skeniranja šarenice nepotreban te da su moguće razne zlouporabe. (Hina)