Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ruski tanker Volganjeft 139 koji je prevozio 4.000 tona nafte prepolovio se tijekom oluje i potonuo na pučini kod Kerčkih vrata između Azovskog i Crnog mora, a više od 1.000 tona nafte izlilo se u more i prouzročilo ekološki incident u nedjelju, prenose ruski mediji i svjetske novinske agencije.


- Tanker Volganjeft s 4.000 tona nafte prepolovio se tijekom oluje na jugu luke Kavkaz u 4.45 sati po moskovsku vremenu (2.45 sati po srednjoeuropskom vremenu), priopćilo je u nedjelju rusko ministarstvo prometa.

Vezani članci Nevrijeme, Ilustracija Snažno nevrijeme jučer pogodilo zagrebačko područje: Vjetar nosio limene krovove, srušena stabla i grane, oštećena vozila Zaštitna maska bačena u more Dijelovi će ostati u prirodi i do neke iduće epidemije, a dio će završiti i na našem stolu: Stručnjaci objašnjavaju koliko maskama treba da se razgrade

Trinaestočlana posada tankera nije ozlijeđena i u tijeku su operacije spašavanja koje otežava jako nevrijeme.

Tanker je bio na putu iz Azovske luke u južnoj ruskoj regiji Rostov prema Kerču na ukrajinskom istočnom Krimu.

- To je vrlo ozbiljna ekološka nesreća, izjavio je Oleg Mitvolj,
zamjenik čelnika ruske državne agencije za ekologiju Rosprirodnadzor, dodajući da će za uklanjanje njezinih posljedica možda trebati i nekoliko godina.

Nedugo nakon te nesreće u nedjelju ujutro oko 10.30 sati po
moskovskom vremenu u istoj oluji je potonuo teretni brod u Kerčkom prolazu koji je prevozio 2.000 tona sumpora. Devetoročlana posada je prešla u gumeni čamac za spašavanje i nisu ugroženi, priopćila je regionalna uprava ruskog ministarstva za izvanredene situacije.

- Sumpor je vrlo inertna kemikalija i nadamo se da neće u vodi stvoriti nikakve tvari opasne po ljude, rekao je Mitvolj.

Dok je on davao izjavu stigla je vijest o nesreći još jednog naftnog tankera, Volganjefta 123, koji je djelomično potonuo nakon što mu je u trupu nastala pukotina zbog snažnih udara velikih valova.

Maksim Stjepanjenko, tužitelj za pitanja prometa u obližnoj ruskoj luci na Crnom moru, Novorosijsku, izjavio je za rusku televiziju da iz tog tankera nije procurila nafta.