Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Nevrijeme u Europi odnijelo 44 života

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olujno nevrijeme koje od jučer pustoši zapadnom i srednjom Europom odnijelo je najmanje 44 života, te je poremetilo zračni i željeznički promet koji je danas postupno obnovljen.

Do danas je u Velikoj Britaniji u nevremenu poginulo 13 osoba, 11 u Njemačkoj, po šest u Nizozemskoj i Poljskoj, troje u Češkoj i Francuskoj te dvoje u Belgiji.

Pročitajte i ovo Potopljen grad u Rio Grande do Sulu Oluja i poplave Obilne kiše odnijele deset života: "Stanje je iznimno ozbiljno, kao da se suočavamo s ratom" Tuča u Višnjanu - 1 Naslage leda Jaka tuča ponegdje poput snijega zabijelila dio Istre: "Padala je oko pola sata"

U Velikoj Britaniji, gdje su puhali vjetrovi jačine 160 kilometara na sat, poginulo je najmanje 13 osoba među kojima dijete od dvije godine. Većina žrtava stradala je zbog rušenja stabala ili urušavanja. To je najgora oluja zabilježena u posljednjih 17 godina u toj zemlji.

U Njemačkoj, gdje su na mahove vjetrovi puhali i do 200 kilometara na sat, 11 je osoba, među kojima jedna 18-mjesečna beba, poginulo također od porušenih stabala, zidova ili dijelova kuća, objavile su njemačke vlasti.

U Nizozemskoj je nevrijeme odnijelo živote šest osoba, od čega četiri pod srušenim drvećem. U Češkoj, Francuskoj i Belgiji ljudi su gubili živote na isti način. Oko milijun Čeha je ostalo bez električne energije tijekom noći na petak.

U Poljskoj, gdje je poginulo šest osoba, došlo je do prekida
električne energije i poremećaja u željezničkom prometu tijekom noći.

Rumunjska je u petak ujutro počela osjećati posljedice olujnog nevremena. U okrugu Suceva (sjever zemlje) pušu vjetrovi jakosti 140 kilometara na sat. Prema meteorolozima, situacija bi se u sljedećih nekoliko sati trebala pogoršati.

Ukrajinske su vlasti danas objavile da je isporuka ruskog plina prekinuta u četvrtak navečer zbog nevremena, ali je danas tijekom popodneva obnovljena.

Ujutro se polako obnavio promet u zapadnoj Europi. Obnovljen je i promet preko La Manchea, a vlakovi u Engleskoj voze iako s malo zakašnjenja.

Obnovljen je i željeznički i cestovni promet u većem dijelu Europe, dok se zračni polako vraća u normalu. 

Alpe obranile Sloveniju 

Visoke Alpe obranile su Sloveniju od orkanskog nevremena koje je u četvrtak i petak divljalo u nekim državama zapadne i srednje Europe, a orkan Kyril koji je izazvao žrtve i velike štete u Njemačkoj osjetio se vrlo smanjene snage samo u stočnim dijelovima zemlje, te izazvao štete na krovovima i elektrovodovima na području Prekmurja i Štajerske.

"Sloveniju od težih posljedica zimskih orkana brane Alpe kao
prirodna pregrada i zato nismo toliko ugroženi kao sjeverniji dijelovi Europe, ali je zbog klimatskih promjena zato ljeti više iznenadnih oluja i tuče", tumačenje je slovenskih meteorologa koji analiziraju utjecaj klimatskih promjena u svijetu.

Na dramatične klimatske promjene ponovno je u petak upozorio i slovenski predsjednik Janez Drnovšek koji je na svojoj web-stranici ponovno upozorio da najviši svjetski političari moraju nešto učiniti kako bi se spriječila "klimatska katastrofa", a čovječanstvo "prestalo rezati granu na kojoj sjedi".

Drnovšek poziva američkog predsjednika Busha da sazove međunarodnu konferenciju o klimatskim promjenama odnosno o temi "Kako spasiti budućnost našeg planeta i cijelog čovječanstva".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene