Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbijanska nevladina udruga Fond za humanitarno pravo podnijela je tužbe protiv Srbije zbog zatvaranja i mučenja Bošnjaka iz Žepe.


Kako je priopćeno iz te udruge, odvjetnik FHP-a podnio je tri tužbe zato što su pripadnici ministarstva unutarnjih poslova u ljeto 1995. mučili devet Bošnjaka u logorima Šljivovica u Čajetini i Mitrovo Polje u Aleksandrovcu u Srbiji.

Vezani članci Damir Vanđelić Fond objavio koliko je dosad utrošio na sanaciju potresa, zaprimljeno samo devet odluka o obnovi: ''Proces je kompleksan'' Zgrada DORH-a DORH podignuo optužnicu pa objavio stravične detalje mučenja zarobljenih hrvatskih policajaca 1991. kod Daruvara

Tužbe su, kako se navodi u priopćenju, podnijete 23. studenog i 20. prosinca 2007. u okviru programa podrške žrtvama kršenja ljudskih prava u prošlosti u ostvarivanju reparacija, a u ime Mušana Džebe, Enesa Bogilovića, Ahmeta Kamenice, Muje Vatreša, Selima Nuhanovića, Halila Durmiševića, Senada Jusufbegovića, Fehima Dudevića i Fadila Čardakovića.

Izbjeglice iz Srebrenice i Žepe koji su boravili u logorima Šljivovici i Mitrovom Polju svjedočili su FHP-u o svakodnevnoj torturi,
ponižavajućem postupanju, seksualnom zlostavljanju, izgladnjivanju i drugim nezakonitim postupcima srpske policije, ističe se u priopćenju. Dodaje se i kako tri čovjeka nisu preživjela.

Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine su, nakon pada enklava Srebrenica i Žepa, 'pošli u prihvatne centre u Srbiji formirane u Šljivovici i Mitrovom Polju', a kako piše u priopćenju FHP-a, 'pripadnici Vojske Jugoslavije su ih presretali, sprovodili ih na informativne razgovore, a neke od njih i tukli'.