Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U dosad neviđenim poplavama koje od četvrtka pustoše američkom saveznom državom Južnom Karolinom broj poginulih porastao je na devet, a desetci tisuća stanovnika ostali su bez električne energije, izvijestile su vlasti izražavajući zabrinutost zbog puknuća nasipa.


"Devet osoba je poginulo u nevremenu", rekla je guvernerka Južne Karoline Nikki Haley na tiskovnoj konferenciji u predgrađu Columbije, glavnog grada te države teško pogođene nevremenom.

Vezani članci Sanacija štete od potresa i poplava u Zagrebu Prijavljuju se štete od poplava, a pomoć nisu dobili oštećeni u potresu: "Živim od 2 tisuće kuna, kako da platim rušenje?" Pavle Kalinić (Foto: Dnevnik.hr) Kalinić: "Nekoliko je razloga zašto je došlo do poplava, ovakve kiše bit će sve češće"

Guvernerka je dan ranije izvijestila o šest žrtava poplava istaknuvši da je u nekim dijelovima te države pala "milenijska" količina oborina, kakva se statistički viđa jednom u tisuću godina.

Vlažan tropski zrak uzrok je jakih kiša koje su se sručile na to područje na jugoistoku SAD-a.

Nekoliko nasipa koji su trebali zadržati vodu u koritu rijeka i jezera u Columbiji, u petak je popustilo pod pritiskom rekordne količine oborina, priznao je gradonačelnik Steve Benjamin.

U nevremenu duž Azurne obale 13 mrtvih

Nacionalna garda je u ponedjeljak poslijepodne skupljala velike vreće pijeska kako bi zatvorili pukotine u nasipima.

Oko 26.000 ljudi ostalo je u ponedjeljak bez struje a 40.000 bez vode za piće, dodala je guvernerka.

Oko 550 cesta i mostova zatvoreno je za promet a spasilačke ekipe u ponedjeljak su i dalje bile na terenu, rekle su vlasti. Izvele su barem 25 evakuacija helikopterom.

Gradska uprava Columbije priopćila je da njezine službe u utorak neće raditi osim hitne. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook