Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želi vladu jedinstva

Netanyahu nije uspio pridobiti ni Livni ni Baraka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mislim da nikada nije postojalo takvo vrijeme hitnosti, osim možda u vrijeme rata za nezavisnost i mislim da ovo vrijeme hitnosti zahtjeva drugačije ponašanje. Zahtjeva napuštanje rutinske politike. Zahtjeva da na stranu stavimo sva naša uobičajena osobna i politička neslaganja', rekao je izraelski mandatar za sastavljanje vlade Benjamin Netanyahu te dodao kako je razgovarao s Tzipi Livni i Ehudom Barakom s kojima će razgovarati ponovno.

'Ne odustajem, mislim da je ovo neophodno', kaže Netanyahu. Ukoliko Netanyahu uspije sastaviti vladu, očekuje nas 'težak početak', smatra zamjenik češkog premijera Alexandr Vondra. 'Vidio sam da stranke s kojima Netanyahu pregovara nameću svoje uvjete koji su očito u nesuglasju s postojećim obvezama mirovnog procesa i ja mislim da je veoma važno da pošaljemo snažnu poruku da oni neće biti prihvaćeni', kaže Vandra.

Pročitajte i ovo Izraelski borbeni avion F-15 Pitanje koje visi u zraku Svijet strahuje nakon izraelske najave: Je li moguće da Izrael napadne iranska nuklearna postrojenja? Ilustracija Vodi se žestoka rasprava Netanyahu pred velikom dilemom nakon iranskog napada: "Napravit ćemo sve što je potrebno"

Predsjednik Likuda Benjamin Netanyahu, mandatar za sastav nove izraelske vlade, nije uspio pridobiti Kadimu Tzipi Livni za sudjelovanje u vladi nacionalnog jedinstva zbog različitih stajališta u pregovorima s Palestincima, a Laburistička stranka isključuje mogućnost ulaska u vladajuću koaliciju pod njegovim vodstvom.

'Nismo postigli nikakav napredak o najvažnijim temama. Postoje bitne razlike o tome kako postići dogovor utemeljen na načelu dviju država za dva naroda, kao i konačni dogovor s Palestincima', rekla je Livni nakon razgovora s Netanyahuom u Jeruzalemu. Ministrica vanjskih poslova na odlasku ipak je pristala da se još jednom sastane s Netanyahuom idućih dana.

Netanyahu koji je bio nešto otvoreniji, rekao je da će idućih dana nastaviti napore radi 'sastavljanja vlade jedinstva'. 'Pronašli smo mnoge zajedničke točke, ali moramo još razgovarati. Možemo pronaći zajednički put', dodao je Netanyahu.

Usto je najavio da će se u ponedjeljak sastati s vođom laburista i ministrom obrane na odlasku Ehudom Barakom. Netanyahuov mandat za sastavljanje vlade istječe 20. ožujka, a mogao bi se produljiti do 3. travnja.

Barak isključio mogućnost ulaska u vladu s Netanyahuom

Laburistička stranka isključuje mogućnost ulaska u vladajuću koaliciju pod vodstvom Netanyahua, kazao je jedan od njezinih čelnika. 'Ne vidim kako bi se laburistička stranka mogla povezati s vladom koju će Netanyahu sastaviti', kazao je na državnom radiju ministar poljoprivrede Shalom Simhon, član laburista. 'Laburistička stranka je vrlo ujedinjena oko Baraka. Želimo ojačati u oporbi i raspolažemo s puno vremena da postanemo alternativa vlasti', dodao je on.

Laburistička stranka ostvarila je na parlamentarnim izborima 10. veljače najlošiji rezultat u povijesti osvojivši tek 13 mjesta na ukupno 120 u Knessetu. Netanyahua je u petak izraelski predsjednik Shimon Peres imenovao mandatarom za sastav nove vlade, a on je u prvim izjavama pozvao na stvaranje vlade nacionalnog jedinstva. Netanyahu i Barak trebaju se sastati u ponedjeljak, ali je ova izjava Simhona rezultate sastanka učinila predvidljivima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene