Istraga se ponovno otvara, i znanstvenike čeka jako puno posla.


Tko je odgovoran za smrt dvojice britanskih prinčeva u slučaju za koji su mnogi povjesničari rekli kako će zauvijek ostati misterij? Phillippa Langley, povjesničarka koja je sudjelovala u istraživanjima, koja su dovela do jednog od najvećih otkrića moderne znanosti, to jest lokacije gdje je pokopan Richard III., uvjerena je da su se približili rješavanju slučaja, donosi Independent.co.uk.

Vezani članci Kraljica Elizabeta II. Kraljica ima posebno obraćanje narodu 5. put u 68 godina vladavine, činila je to zbog smrti majke i princeze Diane Hladnjača u kojoj su se nasmrt smrznuli kineski migranti (Foto: AFP) Širi se istraga o smrti 39 migranata u hladnjači: Svjedok tvrdi da se vozač kad je otvorio hladnjaču onesvijestio

Do sada se smatralo kako je Kralj Richard III. ubio svoje nećake u ljeto 1483. godine, nakon što je umro njihov otac Edward IV. Bio je brat engleskog kralja Edvarda IV. U mladosti je bio povjeren na brigu grofu od Warwicka, koji je njegovom bratu pomogao osvojiti krunu, te je oženio njegovu mlađu kćerku, Anne Neville, koja je bila udovica Edwarda, sina i nasljednika kralja Henrika VI.

Edward V. imao je 12, a njegov brat Richard 9 godina, a u iščekivanju krunidbe odvedeni su u Tower of London, navodno pod izlikom vlastite sigurnosti. No, dječaci su nestali, a njihova je smrt ostala jedan od najvećih misterija britanske povijesti.

Dvadeset godina od ponoćnog ludila: 'Pola svijeta se okrenulo naglavačke'

Langley će novootkrivene detalje objaviti tijekom proslave 530. godišnjice bitke kod Boswortha, zadnje značajne bitke 'Ratova dviju ruža' u kojoj je ubijen Richard III. Ratovi dviju ruža vođeni su između 1455. i 1485. godine. Bio je to isprekidan građanski rat koji se vodio oko engleskog prijestolja između sljedbenika kuće Lancastera i kuće York. Obje kuće bile su ogranak kraljevske kuće Plantagenet, vukući svoje podrijetlo od engleskog kralja Edwarda III.

'Imamo tri ključne točke u istrazi, od toga dvije nikada nisu uzete u obzir', najavila je povjesničarka, i rekla kako sa sigurnošću znaju da je tadašnji nasljednik Richarda III., Henry Tudor, pokušao uništiti sve dokaze o zakonskim pravima Richarda da naslijedi kraljevsku titulu.

'Ipak, ne znamo koliko je tih dokumenata uspio uništiti, no postoji nada da je više informacija dostupno u 'europskom pravcu' istrage', rekla je Langley o slučaju koji godinama intrigira povjesničare. U najnovijim otkrićima sudjeluju i neke britanske obitelji koje su dopustile pristup vrijednostima iz tog razdoblja koje su naslijedile od davnih predaka.

'Imamo izvrsnu mrežu znanstvenika i profesionalaca u ovom području iz cijeloga svijeta koji su spremni i sposobni ponovno otvoriti istragu o tome što se zapravo dogodilo s prinčevima', rekla je Langley.

Ipak, jedno područje neće biti dozvoljeno istražiteljima da ga pregledaju, a odnosi se na Lady Chapel u Westminster Abbeyu gdje navodno stoje ostaci dječaka, jer su 1674. pronađena dva dječja kostura. Povjesničari smatraju da ih je pronašao radnik, i da su stajala ispod stubišta koje vodi do kapele 'Bijele kule'.

Još jedan engleski kralj pokopan ispod parkirališta?

Kako u ovom slučaju nije dovoljno da se uključe samo povjesničari, pomoći će i profesionalci za nerazriješena ubojstva, dakle policija, odvjetnici i kriminalisti koji se bave zločinima za koje se čini da im se nikad neće otkriti okolnosti ili počinitelj. Također, još nikad nije službeno potvrđeno je li se radilo o ubojstvu, pa ih čeka još jako puno posla.

Do sada su, uglavnom pod motivom da bi se približili nasljeđivanju krune ili je zaštitili, osumnjičeni Richard III, Henry VII (Hendry Tudor), Henry Stafford i Sir James Tyrell, koji je jedini mogao biti motiviran naredbom svog kralja, Richarda III. O njemu je i Shakespeare pisao u svojem djelu Richard III.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook