Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otvorena istraga

MISTERIJ KOJI INTRIGIRA Hoće li konačno biti riješen slučaj star 500 godina?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraga se ponovno otvara, i znanstvenike čeka jako puno posla.

Tko je odgovoran za smrt dvojice britanskih prinčeva u slučaju za koji su mnogi povjesničari rekli kako će zauvijek ostati misterij? Phillippa Langley, povjesničarka koja je sudjelovala u istraživanjima, koja su dovela do jednog od najvećih otkrića moderne znanosti, to jest lokacije gdje je pokopan Richard III., uvjerena je da su se približili rješavanju slučaja, donosi Independent.co.uk.

Pročitajte i ovo Američki vojni zrakoplovi na nosaču aviona Hutisti odgovorili raketama Napadi u Jemenu: Amerikanci i Britanci unišili tri podzemna skladišta oružja Boris Johnson pod pritiskom Trese mu se stolica: Boris Johnson bi se već danas mogao suočiti s glasanjem o povjerenju

Do sada se smatralo kako je Kralj Richard III. ubio svoje nećake u ljeto 1483. godine, nakon što je umro njihov otac Edward IV. Bio je brat engleskog kralja Edvarda IV. U mladosti je bio povjeren na brigu grofu od Warwicka, koji je njegovom bratu pomogao osvojiti krunu, te je oženio njegovu mlađu kćerku, Anne Neville, koja je bila udovica Edwarda, sina i nasljednika kralja Henrika VI.

Edward V. imao je 12, a njegov brat Richard 9 godina, a u iščekivanju krunidbe odvedeni su u Tower of London, navodno pod izlikom vlastite sigurnosti. No, dječaci su nestali, a njihova je smrt ostala jedan od najvećih misterija britanske povijesti.

Dvadeset godina od ponoćnog ludila: 'Pola svijeta se okrenulo naglavačke'

Langley će novootkrivene detalje objaviti tijekom proslave 530. godišnjice bitke kod Boswortha, zadnje značajne bitke 'Ratova dviju ruža' u kojoj je ubijen Richard III. Ratovi dviju ruža vođeni su između 1455. i 1485. godine. Bio je to isprekidan građanski rat koji se vodio oko engleskog prijestolja između sljedbenika kuće Lancastera i kuće York. Obje kuće bile su ogranak kraljevske kuće Plantagenet, vukući svoje podrijetlo od engleskog kralja Edwarda III.

'Imamo tri ključne točke u istrazi, od toga dvije nikada nisu uzete u obzir', najavila je povjesničarka, i rekla kako sa sigurnošću znaju da je tadašnji nasljednik Richarda III., Henry Tudor, pokušao uništiti sve dokaze o zakonskim pravima Richarda da naslijedi kraljevsku titulu.

'Ipak, ne znamo koliko je tih dokumenata uspio uništiti, no postoji nada da je više informacija dostupno u 'europskom pravcu' istrage', rekla je Langley o slučaju koji godinama intrigira povjesničare. U najnovijim otkrićima sudjeluju i neke britanske obitelji koje su dopustile pristup vrijednostima iz tog razdoblja koje su naslijedile od davnih predaka.

'Imamo izvrsnu mrežu znanstvenika i profesionalaca u ovom području iz cijeloga svijeta koji su spremni i sposobni ponovno otvoriti istragu o tome što se zapravo dogodilo s prinčevima', rekla je Langley.

Ipak, jedno područje neće biti dozvoljeno istražiteljima da ga pregledaju, a odnosi se na Lady Chapel u Westminster Abbeyu gdje navodno stoje ostaci dječaka, jer su 1674. pronađena dva dječja kostura. Povjesničari smatraju da ih je pronašao radnik, i da su stajala ispod stubišta koje vodi do kapele 'Bijele kule'.

Još jedan engleski kralj pokopan ispod parkirališta?

Kako u ovom slučaju nije dovoljno da se uključe samo povjesničari, pomoći će i profesionalci za nerazriješena ubojstva, dakle policija, odvjetnici i kriminalisti koji se bave zločinima za koje se čini da im se nikad neće otkriti okolnosti ili počinitelj. Također, još nikad nije službeno potvrđeno je li se radilo o ubojstvu, pa ih čeka još jako puno posla.

Do sada su, uglavnom pod motivom da bi se približili nasljeđivanju krune ili je zaštitili, osumnjičeni Richard III, Henry VII (Hendry Tudor), Henry Stafford i Sir James Tyrell, koji je jedini mogao biti motiviran naredbom svog kralja, Richarda III. O njemu je i Shakespeare pisao u svojem djelu Richard III.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene