Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zaboravite "staru" i "novu" Europu, stvari su se promijenile, neke od najvećih europskih protivnica američke invazije na Irak sada su spremne širiti transatlantsku suradnju, dok su neke od najvećih američkih saveznica sada po tom pitanju dosta skeptične, pokazuje istraživanje javnoga mnijenja objavljeno u srijedu koje prenosi Reuters.


Istraživanje, koje je za njemačku fondaciju Bertlesmann proveo institut Emnid, pokazuje da je podjela bivšeg američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda iz 2003. godine na "staru" Europu predvođenu Njemačkom i Francuskom i "novu" predvođenu bivšim komunističkim zemljama srednje i južne Europe, nestala.

Vezani članci Koronavirus Treći val pandemije poharao Europu: U većini zemalja stroge mjere do daljnjeg na snazi, neke oborile crne rekorde Pacijenti na respiratoru u Italiji Crna brojka: Europa je u petak prešla milijun umrlih od koronavirusa

Nijemci su sada najveći entuzijasti u pogledu suradnje sa Sjedinjenim Državama na područjima razvoja demokracije, očuvanja okoliša i borbe protiv klimatskog zatopljenja. 

Takvu suradnju podupire između 84 i 90 posto Nijemaca.

Njihovi susjedi iz "stare" Europe, Francuzi, i dalje su skeptični
prema Amerikancima, ali je novost da su im se sada pridružili
Talijani, Austrijanci, Poljaci, Mađari i Bugari. 

No, potpora suradnji sa SAD-om raste u Finskoj i panjolskoj, dvjema zemljama koje se žestoko protive invaziji na Irak.

S druge strane Atlantika, u SAD-u, istraživanje pokazuje da oko 80 posto ispitanika podupire bolju prekooceansku koordinaciju u borbi protiv klimatskih promjena, osiguranju sigurne dostave energije i sprečavanju širenja nuklearnog oružja.

"Razdoblje nesigurnosti u odnosima koje je bilo posljedica
konfrontacije oko rata u Iraku sada je zamijenjeno pragmatizmom", rekao je Gregor Peter Schmitz iz fondacije Bertelsmann.

Istraživanje je provedeno na 12.000 ljudi u SAD-u i 11 europskih država tijekom ožujka.