Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Neonacist optužen za ratne zločine u odori HVO-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Švedski neonacist Jackie Arkloev, osuđen zbog ubojstva dvojice policajaca, optužen je za ratne zločine koje je navodno počinio 90-ih godina u BiH gdje se borio kao dragovoljac HVO-a, objavilo je u petak državno tužiteljstvo u Stockholmu.

Jackie Arkloev, naturalizirani Šveđanin rođen u Liberiji 1973.,
optužen je za ratne zločine, uključujući zlostavljanje i mučenje
bošnjačkih zatočenika u logorima HVO-a Gabela i Grabovina godine 1993. kada se borio kao dragovoljac u redovima HVO-a, kazala je za Švedski radio tužiteljica Lise Tamm.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ratni zločin u Dalju Optužen srbijanski državljanin Slika nije dostupna Damir Sireta izručen Srbiji

Arkloev već izdržava kaznu doživotnog zatvora na koju je osuđen zbog zločina koji je potresao mirnu Švedsku - ubojstva dvojice policajaca 1999., nakon pljačke banke u kojoj je sudjelovao s još dvojicom neonacista i "Hells Angelsa", Tanyem Olssonom i Andreasom Axelssonom.

Arkloev je u BiH 1995. osuđen na 13 godina zatvora zbog ratnih zločina, a ta kazna mu je kasnije smanjena na osam godina. 

Upućen je na izdržavanje kazne u KPD Zenica, no nakon sedam tjedana provedenih u zeničkom zatvoru, što je opisao kao najteže životno iskustvo, švedske vlasti su od vlasti Federacije BiH zatražile njegovo izručenje, uz jamstvo da će zatvorsku kaznu izdržavati u njihovom zatvoru.

Dolaskom u zračnu luku u Stockholmu Arkloev je pod nerazjašnjenim okolnostima pušten, navodno su u postupku izručenja švedske vlasti optužbe iz BiH odbacile zbog nedostatka dokaza.

Nakon što je 1999. uhićen i osuđen zbog ubojstva policajaca, pod pritiskom brojne bošnjačke dijaspore u Švedskoj i na traženje vlade u Sarajevu švedsko pravosuđe ponovo otvara istragu o njegovim zločinima u ratu u BiH.

Prva istraga ponovo je završila zaključkom o nedostatku dokaza, no nakon nastavka pritisaka 4. siječnja ove godine otvorena je nova istraga s novim dokazima, koja je rezultirala podizanjem optužnice. 

- Nova optužnica temelji se na novim iskazima svjedoka, rekla je novinarima tužiteljica Lise Tamm.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene