Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kritike velikim strankama

Nema ekskluzivnih prava u BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Patrick Moon izjavio je kako je stajalište njegove vlade da ni jedna politička stranka u BiH ne može imati ekspluzivno pravo zastupanja interesa neke etničke skupine, kao i da uspostava trećeg entiteta ne bi predstavljala rješenje za probleme koje imaju Hrvati u BiH.

'Ni jedna politička stranka nema ekskluzivno pravo zastupati svoju etničku skupinu. To je demokracija. Svaka politička stranka mora se natjecati sa drugim strankama', izjavio je Moon u intervjuu što su ga u petak objavile banjalučke Nezavisne novine.

Američki je veleposlanikm ovime neizravno kritizirao stajališta nekih od najjačih parlamentarnih stranaka u BiH, koje se već gotovo godinu dana ne mogu dogovoriti o uspostavi nove vladajuće većine pozivajući se pri tome na pravo zastupanja interesa cijelih naroda.

Na takvim pozicijama ostali su stranački čelnici HDZ BiH i HDZ 1990. Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS) uoči novog kruga pregovora sa Socijaldemokratskom partijom (SDP) i Strankom demokratske akcije (SDA) o uspostavi vlasti zakazanog za 26. rujna u Brčkom.

Dosadašnje oprezne izjave stranačkih čelnika daju naslutiti kako je i tada teško očekivati dogovor o uspostavi novoga vijeća ministara BiH. Veleposlanik Moon je kazao kako stranački čelnici u BiH isuviše inzistiraju na ugroženosti Hrvata u toj zemlji odnosno ugroženosti Republike Srpske jer na taj način izbjegavaju baviti se gospodarskim pitanjima koja su pak od ključnog značenja.

Moon je istaknuo kako se čak i u Afganistanu više vodi računa o gospodarskim pitanjima nego u BiH.Dodao je kako bi SAD poštovale svaki dogovor kojega se postigne untar BiH, uključujući i moguće izmjene izbornog zakona na kojima inzistiraju HDZ BiH i HDZ 1990.

Pročitajte i ovo Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće Viktor Orban u posjeti BiH Nastavio u Banja Luku Orban doputovao u BiH, kratko bio u Sarajevu, oni mu se požalili na jednu osobu

'Ne bi bio korak u praviom smjeru'

Odbacio je pak mogućnost da se pod krinkom tih izmjene na neki način uspostavi treći entitet u BiH jer to 'ne bi bio korak u pravom smjeru'.Američki je veleposlanik kazao kako je od ključnog značenja da BiH što prije dobije novu vlast na koju se čeka još od izbora u listopadu 2010. godine.

Kazao je kako bi bilo razočaravajuće da sadašnje Vijeće ministara BiH nastavi funkcioniratu u tehničkom mandatu još tri godine što je mogućnost koju su naznačili neki stranački čelnici iz BiH u slučaju da se ne može postići dogovor o novoj vladajućoj većini.

Bez nove vlasti, kazao je Moon, iszostat će financijak potpora BiH a gospodarsko stanje u zemlji nastavit će se pogoršavati sve dok političari ne preuzmu odgovornost za stanje u zemlji i ne donesu teške odluke koje se od njih očekuju. (HIna)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene