Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obitelji žrtava iz Katynske šume

'Nema cijene za smrt supruga, oca, brata'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obitelji poljskih časnika ubijenih 1940. godine u Katynu nikad nisu i neće zatražiti financijsku odštetu od Rusije, rekla je potpredsjednica Saveza obitelji Katyna Krystyna Brydowska.

U petak je donji dom ruskog parlamenta (Duma) priznao da je pokolj tisuća poljskih časnika, počinjen 1940. u Katynu, naredio tadašnji sovjetski vođa Josif V. Staljin.

Pročitajte i ovo Komunisti u Rusiji 71. godišnjica Ruski komunisti traže istragu Staljinove smrti: Sumnjaju da je Zapad u tome imao svoje prste Oliver Vlainić i Domagoj Mikić Poziv Domagoja Mikića Netko je posjekao nekoliko tisuća kvadrata državne šume i zatrpao to s nekoliko tisuća kubika smeća: "Zatekli smo bager..."

To je prvo tako jasno službeno priznanje odgovornosti zločina što ga je počinio sovjetski režim. 'Ne očekujemo da Rusija isplati odštetu. Nema cijene za smrt supruga, oca, brata', rekla je Brydowska (74), kojoj je otac među žrtvama Staljinove naredbe.

Brydowska je time komentirala izjavu predsjednika poljske oporbe Jaroslawa Kaczynskog koji je poručio da bi Rusija trebala obeštetiti obitelji žrtava te je najavio da će o tome razgovarati poljski predsjednik Bronislaw Komoroswki s ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom koji će 6. prosinca posjetiti Varšavu.

Nepoznata sudbina nekoliko tisuća nepoznatih

Savez obitelji Katyna drži rezoluciju Dume 'iznimno važnom' i sada očekuje da Rusija ispuni obećanje i rasvijetli sve okolnosti pokolja. Od 22.000 vojnika nestalih 1940. još je nepoznata sudbina njih nekoliko tisuća.

>> Ruski državni arhiv objavio dokumente o masakru u Katynskoj šumi

Poljake ja zarobila Crvena armija koja je okupirala dijelove Poljske u rujnu 1939. temeljem njemačko-sovjetskog pakta. Poljaci su smaknuti kod Katyna i Mednoje u Rusiji te kod Harkova u Ukrajini. Desetljećima je SSSR zločin pripisivao nacistima sve dok posljednji sovjetski vođa Mihail Gorbačov nije priznao odgovornost svoje zemlje. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene