Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rođen prije 95 godina

Mandela slavi rođendan, njemu u čast odvojite 67 MINUTA za dobra djela!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nelson Mandela 67 godina svog života posvetio je borbi protiv apartheida, borbi za socijalnu pravdu. Svojim djelima i velikim srcem zadužio je cijeli svijet.

Nelson Mandela danas slavi 95. rođendan dok teče šesti tjedan njegova boravka u bolnici u Pretoriji, gdje mu se stanje, po riječima njegove kćeri, neočekivano popravilo premda su svi bili spremni na ono najgore.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: AFP) globalni moralni autoritet Predsjednica Grabar-Kitarović u New Yorku hvalila naslijeđe Nelsona Mandele Slika nije dostupna Sjećate li se njega? VIDEO Povratak čovjeka koji je odradio najgori live prijenos u povijesti

Njemu u čast UN je 18. srpnja proglasio Međunarodnim danom Nelsona Mandele kako bi mu odali priznanje što je svoj  život posvetio borbi protiv apartheida.

'Uveli smo obilježavanje ovog dana u čast Madibe (Mandelino plemensko ime) kako bismo svakome od nas dali poticaj za osobno djelovanje i kako bismo mogli mijenjati svijet na bolje', rekao je predsjednik Jacob Zuma.

'Sad je pravo vrijeme da vratimo Madibinu žrtvu te se potrudimo izgraditi bolje društvo', dodao je Zuma.



>> Barack Obama pozvao Afriku da slijedi duh Nelsona Mandele

Danas će se također održati i niz aktivnosti u čast ove velike ličnosti, a volonteri diljem svijeta će renovirati škole, bolnice i pomagati siromašnima. Naime, Zaklada Nelsona Mandele je zamolio građane da 67 minuta čine dobra dijela, po minutu za svaku godinu koje je Mandela posvetio borbi za socijalnu pravdu.

Dok se svijet sprema odati mu počast dobrotvornim akcijama na Međunarodni dan Nelsona Mandele koji se obilježava svake godine, američki predsjednik Barack Obama ga je istaknuo kao "izniman primjer hrabrosti, ljubaznosti i poniznosti".

Francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius se 'pridružuje tom jednodušnom odavanju počasti čovjeku koji je južnoafričkom narodu vratio slobodu i dostojanstvo'.

'On nas iznenađuje svakim danom'

Mandelina kći Zindzi je izjavila u srijedu za postaju Sky News da je zdravstveno stanje njezina oca 'puno bolje' i da 'gleda televiziju sa slušalicama'. Junak borbe protiv aparthejda prepoznaje sve koji mu dolaze u posjet i može komunicirati', rekla je dan nakon posjeta.

Ove dobre vijesti dolaze nakon duge strepnje koja je pratila Mandelinu hospitalizaciju 8. lipnja zbog teške plućne infekcije. 'Bilo je trenutaka kada nam je bilo jako teško i kada smo bili zabrinuti i spremni na ono najgore', rekla je Zindzi. 'No on nas iznenađuje svakim danom'.

Njegova supruga Graca Machel koja je danonoćno uz njegovu bolesničku postelju, rekla je u petak da je 'manje zabrinuta' nego tjedan ranije. Mandeli je to treći brak koji je sklopio na svoj 80. rođendan pa par tako u četvrtak slavi 15. godišnjicu braka. Tako će ovogodišnja proslava Mandelina dana koji se u Južnoafričkoj Republici obilježava od 2009. biti posebna.

Proveo 27 godina u zatvoru

Od 18. srpnja 2010. i UN slavi Mandelin dan pozivajući sve građane svijeta da 67 minuta posvete službi za opće dobro, kao znak sjećanja na Mandelinu 67-godišnju borbu za jednakost.

Mandela koji je 27 godina proveo u zatvoru izašao je 1990. na slobodu bez riječi osvete. S tadašnjim vlastima je pregovarao o mirnom prijelazu na demokraciju. Kada je 1994. izabran za predsjednika nikada nije htio poniziti ili diskriminirati bijelce nego se uvijek zauzimao za pomirbu. (Hina)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene